Ez a poszt a következő Percről percre része:

Sztrájk a reptéren

Fontosabb részletek
  • December 10-e szerda reggel hat órától általános, határozatlan indejű sztrájkot hirdetett két reptéri szakszervezet, a LESZ és az RDSZSZ, egyebek között az átszervezések, a kollektív szerződések felmondása miatt tiltakozva.
  • A Budapest Airport szerint alaptalanok a szakszervezetek követelései, a munkahelyek megőrzését éppen a 2006 óta zajló átszervezések biztosítják, az idén 9 százalékos béremelés volt.
  • Az első nap megbénult Ferihegy, a reptér hivatalosan is bejelentette a légitársaságoknak, nem tudják biztosítani az indulásokat, sok légitársaság törölte sok járatát. Rés a pajzson módjára Ferihegy 2/B-n két biztonsági kapu működött, a három terminál megmaradt forgalmát ide próbálták terelni.
  • Csütörtökön a szokottnál lassabban, de szinte normálisan folyt, továbbra is csak a 2/B-n keresztül a forgalom, csak a Malév 13 járatát kellett törölni. Pénteken reggel azonban újra káosz tört ki a reptéren.
  • 16-án keddre teljesen normalizálódott a helyzet, miután a Budapest Airport görög alkalmi biztonsági ellenőröket állított be: csak a 2B üzemel ugyan, de a késések megszűntek.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Malév vezetése a péntek 06.20 – 17.50 óra között időszak alatt 6 járat törléséről döntött. Pénteken nem indulnak a MA840 Varsó (WAW), MA850 Bukarest (OTP), MA486 Ljubljana (LJU), MA820 Prága (PRG), A470 Zágráb (ZAG), MA550 Párizs (CDG) járatok.

    A Malév továbbra is azt kéri utasaitól, hogy a járatok indulása előtt legalább két órával érkezzenek ki a repülőtérre, tekintettel arra, hogy az utasbiztonsági ellenőrzőpontok szűk keresztmetszete miatt a tranzitba való bejutás várhatóan holnap is a megszokottnál hosszabb időt vesz majd is igénybe. Késésekkel a továbbiakban is számolni kell. A Malév csütörtökön összesen 13 járatát törölte.

  • Hosszú sorok torlódtak fel a ferihegyi repülőtéren a sztrájk harmadik napjának reggelére, délig 22 induló járat közlekedik menetrend szerint, várhatón jelentős késéssel. Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője péntek reggel az MTI-nek elmondta, hogy 22 induló és 21 érkező járat lesz délig, utóbbiak várhatóan időben szállnak le, az indulásoknál azonban jelentős csúszásokra kell számítani.
  • Szinte megtelt várakozó utasokkal a 2B terminál, a repülőtéri dolgozók szerint az idő múlásával egyre türelmetlenebbé válnak az emberek. A 2A terminálon olajozottan folyik jegykezelés, de a 2B terminálra alig lehet beférni, márpedig utasbiztonsági kapuk csak itt működnek. Az utasok valószínűleg megfogadták a légitársaságok tanácsait és jóval az indulás előtt kiértek a reptérre, többen pedig a terminál épületében aludtak.
  • Magas lehet pénteken is a ferihegyi sztrájk támogatottsága, munkabeszüntetést hirdető egyik szakszervezet sztrájkbizottságának elnöke az elmúlt napokhoz hasonló helyzetre számít pénteken is. Kovács Zoltán, az RDSZSZ képviselője elmondta, hogy a munkabeszüntetés első két napján 95 százalék körüli volt a sztrájk támogatottsága, a szakszervezetek kitartanak, készek tárgyalni a munkaadóval, de nem függesztik fel a sztrájkot.
  • Az elhibázott privatizáció vezetett a jelenlegi helyzethez Ferihegyen Kovács Zoltán, az RDSZSZ sztrájkbizottságának elnöke szerint, aki úgy vélte, a tulajdonos alkalmatlanságát bizonyítja a Budapest Airport tavalyi, 5 milliárdot meghaladó vesztesége is. Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője hangsúlyozta: a cég tavalyi üzemi eredménye meghaladta a 8 milliárd forintot. Hozzátette: a mérleg szerinti veszteséget a BA megvásárláshoz felvett hitelek kamatai okozzák. A BA tehát eredményesen működik, mondta, megemlítve, hogy a kamatterhek a következő években emelkedni fognak.
  • Egyre több a tanácstalan utas Ferihegyen, a 2B terminál szinte teljesen megtelt az utasbiztonsági ellenőrzésre várakozó utasokkal. A 2A terminálon a 7 órás műszakváltás előtt zavartalanul folyt az utasfelvétel. A korán reggel 6 és 7 óra között az A terminálra érkező utasok közül sokan nem is tudták, hogy a biztonsági ellenőrzés a B terminálon folyik, és a repülőtéri hangosbemondó sem tájékoztatta őket a változásról, csupán arról, hogy sztrájk van. (MTI)
  • Péntekre előzetesen csak a Malév jelentette be hat járatának törlését, ám reggel törölni kellett a Lufthansa düsseldorfi gépét is - nyilatkozta Szollár Domokos. Lichtenberger Tamás, a Lufthansa állomásvezetője az MTI-nek elmondta, hogy szerda óta nem lett jobb a helyzet, sőt több nehézséggel szembesülnek jelenleg, hiszen péntek lévén még többen szeretnének hazajutni, és üzleti utasuk is több van ma. A Lufthansa mindent megtesz azért, hogy minden utasát eljuttassa a célállomásra. Folytatják a szerdán kialakított gyakorlatot: azokat az utasokat, akik Ferihegyről nem tudnak felszállni, buszokkal Bécsbe szállítják, és ott keresnek számukra továbbutazási lehetőséget. Hozzátette: már megrendelték az első buszt. (Index/MTI)
  • Mi, akik dolgozunk, küzdünk a repülőtéren - nyilatkozta az egyik kereskedelmi tévé reggeli híradójában Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. A forgalomról azt mondta: "folyik, csordogál a forgalom, lassan, de indulnak el gépek". A szóvivő elismerte, hogy a csarnokban nagy a tömeg, hosszú sorok vannak, de kiemelte: reggel szinte minden gép elindult, bár késésekkel. Az itt ragadtakról a légitársaság gondoskodik, elviszi más eszközökel vagy szállást biztosít nekik.
  • cikkünk a témában:

    Sztrájk kezdődhet a Malévnál is

    A Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete pénteken jelenti be a Malév menedzsmentjének, hogy tagjai sztrájkba lépnek, írja pénteki számában a Magyar Hírlap. A pilóták elégedetlenek a légitársaság vezetésének döntéseivel.
  • A Wizz Air továbbra sem töröl járatot, a mai nap folyamán is felszállnak gépei. A sztrájk eddigi ideje alatt 30 gépükből 29 üzemelt. A jelenlegi információk birtokában az utasokat továbbra is arra kérik, hogy a 2-es Terminált használják.
  • Nagyok a sorok, sokat kell várni, de ha döcögve is, de zajlik a péntek délelőtti csúcsforgalom Ferihegyen – mondta az Indexnek Szollár Domokos. A Budapest Airport szóvivője elmondta, a péntek délelőtt jelenti az egyik legforgalmasabb időszakot a reptér számára, ilyenkor indul egyebek között egy pekingi és egy New Yorkba tartó járat is.

    A Malév előre bejelentett 6 járattörlése mellett a Lufthansa döntött úgy, hogy düsseldorfi járatának utasait busszal Bécsbe viszi, egyéb törlés nem volt, és egyelőre nem is várnak ilyet. A 2/B-n jelenleg az 5-ből 4 biztonsági kapu működik.

    A szóvivő nem kommentálta, hogy a szakszervezetek a Hochtief, a Budapest Airport tulajdonosának vezetőjéhez fordultak. Álláspontjuk szerint tárgyalni továbbra is csak a sztrájk felfüggesztése esetén érdemes.

  • A reptér 1,5-2 óránként tervezi frissíteni azokat a helyzetjelentéseket, melyeket saját honlapján, a bud.hu-n tesz közzé, ugyanitt érhetők el friss információk az esetleges járattörlésekről is.
  • A német Hochtief tulajdonában lévő Budapest Airport a magyar és európai uniós jogrendet semmibe véve, sztrájktörőket bérelt fel. Az érdekképviseletek feljelentették a céget, és követelik a tulajdonos Hochtief kizárását valamennyi állami pályázatból – áll a sztrájkoló szakszervezetek, a LESZ és az RDSZSZ közös közleményében.

    A cég belső utasításrendszerét, a technológiát nem ismerő személyek által végzett ellenőrzések szakszerűtlenek – hivatalos kifejezéssel „nem-megfelelőséggel” (non-compliance) terheltek. A rutinnal nem rendelkező sztrájktörők alkalmazása miatt olyan anyagok is bekerülhetnek a rendszerbe, amelyek az utasok és a repülés biztonságát is veszélyeztethetik. Ezért a szakszervezetek szintén bejelentést tettek a hatóságoknál, ugyanakkor, írják, " érthetetlen az erre hivatott szervek késlekedése, az intézkedések hiánya". A szakszervezetek szerint péntektől újabb munkavállalói csoport, a fegyveres biztonsági őrök csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

  • A Munkástanácsok közvetítői segítségét ajánlottak a ferihegyi konfliktus rendezéséhez, a VIMOSZ pedig arra kéri a kormány képviselőit, a hatóságokat, Ferihegy vezetőségét és dolgozóit, hogy mielőbb normalizálják a kialakult helyzetet.

    A Munkástanácsok Országos Szövetsége - amelynek tagszervezete a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete is - közleményében kifejti: a BA Zrt. menedzsmentjének és a sztrájkoló dolgozók szakszervezeteinek mielőbb le kell ülniük tárgyalni a kialakult konfliktus megszüntetése, a polgári légi közlekedés helyzetének normalizálása, a dolgozók jogos követeléseinek megtárgyalása, vagyis a munkabéke helyreállítása, és az utazóközönség érdekében.

    Az egyeztetés kötelezettsége a sztrájk alatt is terheli a feleket - hívják fel a figyelmet. Megjegyzik: ehhez kíván segítséget nyújtani közvetítőként a Munkástanácsok Országos Szövetsége, amiről az érdekképviselet levélben tájékoztatta a BA vezérigazgatóját.

    A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) felhívja a figyelmet arra, hogy a Ferihegyen kialakult helyzet a jelenlegi gazdasági válságban rengeteg olyan veszélyt hord magában, amely a turisztikai és vendéglátóipari ágazat destabilizációjához és számos, az ágazathoz kapcsolódó, munkahely elvesztéséhez vezethet.

  • Romlott a helyzet a ferihegyi repülőtéren péntek délutánra, jelentős késésekkel, járattörlésekkel kell számolni, ezért a Budapest Airport azt javasolja az utasoknak, hogy légitársaságaiknál érdeklődjenek járatukról mielőtt kimennének a reptérre. Szollár Domokos, a BA szóvivője pénteken délután az MTI-nek elmondta, hogy nagyon lelassult az indulási forgalom, jelentős a zsúfoltság, és nem várható, hogy a helyzet javul a következő órákban. Ezért a késő délutáni és esti járatok között lehetnek olyanok, amelyeket a légitársaságok törölnek. (MTI)
  • A Malév-pilóták egyelőre nem kezdenek "rendes" sztrájkba, mondta a légitársaság üzemeltetési vezérigazgató-helyettese. Fehérváry Géza hozzátette, hogy miután péntek reggel a sajtóban megjelent, hogy a pilóták is bejelenthetik, hogy felfüggesztik a munkát, azonnal kapcsolatba lépett a pilótaszakszervezet vezetőjével. "Rendes" sztrájkot leghamarabb 9 nap múlva tarthatnának a pilóták, ám figyelmeztető munkabeszüntetést korábban is, de azt is legalább 24 órával előtte be kell jelenteni. (FH)
  • A légi közlekedés veszélyeztetése és jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett személyi szabadság megsértése miatt feljelentést tett a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) ismeretlen tettes ellen, amiért szerdán, a Budapest Airport sztrájkoló dolgozóit tiltakozásuk ellenére a szolgálati helyüktől távol eső helyiségbe szállították - közölte Futó Barnabás, a MOSZ jogi képviselője. Szerdán a megszokott időben megérkező munkavállalóktól a szolgálati helyükön megkérdezték a biztonsági őrök, hogy sztrájkolni fognak-e. A munkavállalók igennel válaszoltak, és jelezték, hogy a szolgálati helyükhöz legközelebb eső pihenőhelyiségben kívánnak tartózkodni, hogy amennyiben esemény következik be, azonnal fel tudják venni a munkát, hogy az élet és vagyon védelmet minden keretek között biztosíthassák. Nem sokkal később a fegyveres biztonsági őrök jelezték, hogy néhány perc múlva egy autó fog érkezni a sztrájkolókért, majd összegyűjtötték, és egy, a munkáltató által kijelölt, a szolgálati helytől 4-5 kilométerre lévő helyiségbe szállították őket. A munkavállalók hiába tiltakoztak ez ellen.
  • Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője az Indexnek elmondta, szóbeli megállapodás született arról, hogy a sztrájk felfüggesztése nélkül is folytatja a repülőtér a tárgyalásokat a szakszervezetekkel, cserébe azok látványosan javítják a kiszolgálás színvonalát a Ferihegy 2B és 2A terminálon is. Nem született semmilyen megállapodás a pénteki 5 órán át tartó, "időhúzó" tárgyaláson a BA vezérigazgatójával, mondta Kovács Zoltán, az RDSZSZ sztrájkbizottság elnöke az MTI-nek.
  • A reptér vezetését a sztrájktörvény szerint egyeztetési kötelezettség terheli, így egyáltalán nem értjük, hogy merül fel egyáltalán, hogy feltételeket szabjanak a tárgyalások folytatásának – mondta az Indexnek Terebesi Péter, a LESZ szakszervezet alelnöke, aki egyben cáfolta, hogy bármiféle megállapodás született volna a szakszervezetek és a reptér vezetése között. Mint mondta, a pénteken 5 órán át folytatatott tárgyalásokon a Budapest Airport vezérigazgatója ugyan valóban előállt egy olyan javaslattal, hogy amennyiben a szakszervezetek biztosítják Ferihegy 2A és 2B működését, hajlandó folytatni hétfőn a tárgyalásokat, de ezt a szakszervezetek újabb ultimátumként elfogadhatatlannak találták. Ez egyébként majdnem egyenlő a sztrájk felfüggesztésével, hiszen így csak az 1-es terminál maradna zárva. Terebesi szerint ők hajlandóak lennének a hétvégén is folytatni az egyeztetéseket, de a reptér vezetése legközelebb csak hétfőn tárgyalna.

    A szakszervezeti vezető szerint így minden marad a mostani helyzetnek megfelelően: csak a 2B-n, a szakszervezetek szerint bérelt, felkészítetlen munkaerővel folyik majd az utasvizsgálat. Szollár Domokos, a reptér szóvivője lapunknak korábban azt mondta, a reptér vezetése úgy értekelte a tárgyalásokat, hogy a szakszervezetekkel létrejött a fenti megállapodás. A szóvivő elmondta azt is, azért a 2B-re csoportosítják át a munkát felvenni hajlandó dolgozókat, mert itt a legnagyobb a tér a feltorlodó tömegek számára.

  • Jelentős késések és nagy sorok vannak, de este hétig a Lufthansa egy reggeli járatát, illetve a Malév már korábban bejelentett hat járatát kivéve nem kellett egyetlen járatot sem törölni a pénteki csúcsforgalomban Ferihegyen. Továbbra is csak a 2B-n működik az utasellenőrzés, itt is csak a kapuk egy részénél.
  • Malév vezetése hat szombati járatot kénytelen törölni a ferihegyi repülőtéren tartó sztrájk miatt - közölte a légitársaság pénteken este.

    Az érintett járatok a a következők: MA560 Genf (GVA) MA670 Berlin (TXL) MA470 Zágráb (ZAG) MA130 Odessza (ODS) MA880 Temesvár (TSR) MA868 Kolozsvár (CLJ)

    A törölt járatokra szóló jegyeket a légitársaság térítésmentesen átírja egy másik, ugyanarra a célállomásra közlekedő Malév vagy más, a oneworld szövetség taglégitársaságának járatára, illetve térítésmentesen visszatéríti a jegy árát.

    A légitársaság továbbra is azt kéri az utasaitól, hogy a járatok indulása előtt legalább két órával érkezzenek ki a repülőtérre, tekintettel arra, hogy a kevés működő utasbiztonsági ellenőrzőpont miatt a tranzitba való bejutás várhatóan szombaton is a megszokottnál hosszabb időt vesz majd is igénybe.

  • Szombat hajnal óta ismét hosszú sorok torlódtak fel a ferihegyi repülőtéren a légikikötő dolgozóinak negyedik napja tartó, határozatlan időre meghirdetett munkabeszüntetése miatt.

    A hajnali fél négy óta növekvő tömeg miatt 6 órakor hatvan percre ideiglenesen leállítottak az egyetlen korábban még üzemelő utasbiztonsági kaput is a 2B terminálon.

    A helyszínen tartózkodó repülőtéri alkalmazottak beszámolója szerint fél hétig a sztrájk korábbi három napja alatt megszokott méretű tömeg gyűlt össze. Ez azért érdekes, mert "normál körülmények között" a szombati napokon van a legkisebb forgalom Ferihegyen - tette hozzá egyikőjük.

    (MTI)

  • Délután egy óráig szünetel a jegyellenőrzés és az utasfelvétel a ferihegyi repülőtéren, jelentette be a repülőtér hangosbemondója szombat reggel hét órakor.

    A gépek csak a légitársaságok saját felelősségére indulhatnak. A várható törlésekről később adnak felvilágosítást.

    (MTI)

  • A Malév pénteken 6 szombati járatát törölte. A ferihegyi repülőtér 2B terminálján az induló járatokat jelző utastájékoztató táblán nincs feltüntetve késés, illetve további törlés. Az érkező járatok többsége pontosan, illetve 10-30 perces késéssel érkezik.

  • A Malév törölte délelőtti, 662-es amszterdami járatát, amely 9.25 órakor szállt volna fel, de biztosan elindítja a 104-es moszkvai, az 580-as madridi és a 664-es amszterdami gépét.

    A légitársaságnál folyamatosan elemzik a ferihegyi helyzetet, és ennek függvényében döntenek a járatok sorsáról. Már pénteken törölte hat szombati járatát a légitársaság, de új helyzetet teremtett, hogy a repteret üzemeltető Budapest Airport délután 1 óráig leállította a jegykezelést a munkavállalók negyedik napja tartó sztrájkja miatt. Délelőtt a Malévnak 22 járata van a menetrend szerint, közülük eddig 4-et töröltek.

    A légitársaság azt kéri az utasoktól, hogy érdeklődjenek járatuk indulásáról a Malév call centerénél, a 06-40-212121-es számon, illetve a légitársaság honlapján.

  • Reggel kilenc óra után ismét elindult az utasfelvétel és a jegykezelés a Ferihegyen, miután két utasbiztonsági kapuban is megindult az ellenőrzés: a helyzet óráról órára változik a reptéren, a kora reggelihez képest 10 órára kissé javult - mondta el Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

    Érvényes jeggyel rendelkező utasait a Lufthansa légitársaság buszokkal szállítja Bécsbe, ahonnan folytathatják útjukat eredeti célállomásuk felé.

    A ferihegyi repülőtér 2B termináljának induló járatait jelző utastájékoztató táblán 10 óráig két gép késését és a Malév már korábban törölt járatát tüntették fel a délután 13 óráig induló járatok közül. Az érkező gépek többsége pontosan, illetve 10-30 perces késéssel érkezik. A repülőtér 2B termináljának üzleteiben dolgozók szerint a legtöbb utas megértéssel fogadja a kialakult helyzetet.

    A légitársaságok képviselői próbálnak nyomást gyakorolni a BA vezetőire, hogy üljenek le tárgyalni a szakszervezetek képviselőivel.

    A BA és a szakszervezetek pénteken tartottak informális találkozót, melyet a felek utólag eltérően értékeltek.

    (MTI)

  • Tárgyalás helyett – teljes blokád. Ez a repülőtéri szakszervezetek válasza a tegnapi tárgyalási kísérletet követően, írja közleményében Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője, aki szerint a sztrájkoló szakszervezetek még a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat mediátorának bevonását sem fogadták el.

    Szerinte a sztrájkoló szakszervezetek célja nem a megállapodás, nem a dolgozók érdekeinek érvényesítése, hanem a repülőtér életének teljes megbénítása, bármi áron. Ebben szerinte még olyan törvénytelen eszközöktől sem riadtak vissza, mint a munkát felvevő dolgozók megfélemlítése, az alaptalan rágalmazás és az alaptalan feljelentések sorozata.

  • Jelentősen lelassult 10 órára az utasbiztonsági ellenőrzés a ferihegyi repülőtér 2B termináljában, így már ismét jelentős zsúfoltság alakult ki.

    Az utasbiztonsági ellenőrzés lelassulása miatt 11 órára szinte teljesen megtelt a repülőtér 2B termináljának induló szintje.

    sztrajk1

    Szombat délig valamennyi Ferihegyre érkező járat késését jelzi a 2B terminál utastájékoztató táblája. A tíz érkező gép közül a Londonból érkező EesyJet például két órát, a New York-i Delta járat egy órát késik.

  • Fél tizenkettőkor ismét elindult a jegyek kezelése a 2-es terminálon, amit korábban a Budapest Airport a torlódás mielőbbi enyhítése érdekében felfüggesztett. Jelenleg négy biztonsági csatorna üzemel, amely folyamatosan fogadja az utasokat.

    A Budapest Airport arra kéri az utasokat kísérő családtagokat, ismerősöket, hogy ne álljanak be a biztonsági átvizsgálásra várakozók sorába, hiszen ezzel csak tovább nő a zsúfoltság.

    13:35-től a diszkont légitársaságok járataira a 2A terminálon történik a jegyek kezelése, ez elsőként a Wizz Air Párizsba tartó járatának utasait érinti.

    Az érkező járatok kisebb csúszásokkal ugyan, de folyamatosan érkeznek Ferihegyre. Az induló járatok esetében késések előfordulhatnak, de újabb törlést egy légitársaság sem jelentett be. Délután várhatóan minden járat elindul.

    sztrajk2

    A sztrájk alatt kizárólag a 2-es terminál üzemel. A Budapest Airport arra kéri minden utasát, hogy indulás előtt feltétlenül vegye fel a kapcsolatot a légitársaságával.

    Az utasbiztonsági vizsgálatok a szokásosnál több időt vesznek igénybe, ezért a gép indulása előtt három órával jelenjenek meg a repülőtéren.

  • Nem kellett újabb járatot törölni Ferihegyen, ahol szombaton kora délután is folyamatosan halad a forgalom. Négy utasbiztonsági csatorna működik, a vizsgálatra váró sorok hosszúak ugyan, de jóval kisebb a tömeg, mint a reggeli csúcsforgalomban volt.

    Az utóbbi egy órában a Malév szófiai, bukaresti, az Air France párizsi, illetve a Lufthansa müncheni járata is elindult úti célja felé. A késések az esetek többségében nem haladják meg a harminc percet. Az érkező járatok menetrend szerint landolnak Ferihegyen.

    A Budapest Airport arra számít, hogy a jelenlegi szolgáltatási színvonal a nap hátralevő részében tartható marad és az összes járat felszáll.

    A sztrájk alatt kizárólag a 2-es terminál üzemel. A Budapest Airport arra kéri minden utasát, hogy indulás előtt feltétlenül vegye fel a kapcsolatot a légitársaságával.

    Az utasbiztonsági vizsgálatok a szokásosnál több időt vesznek igénybe, ezért a gép indulása előtt három órával jelenjenek meg a repülőtéren.