Arnold, Levente
17 °C
32 °C

A teherautó-gyártók is üzemeket zárnak be

2008.10.14. 16:14
A személyautókhoz hasonlóan értékesítési nehézségekkel küzd a teherautó-gyártás is: legutóbb a szakma két vezető cége, a német MAN és a Daimler amerikai részlege, illetve a General Motors jelezte, hogy átmeneti leállásokkal, illetve gyárbezárásokkal mérsékli termelését. Közben a Daimler cáfolta, hogy elhalasztaná a kecskeméti Mercedes-beruházást.

A MAN elnökének tájékoztatása szerint a kereslet jövőre várható zsugorodása miatt a csoport visszafogja gyártását, sőt, már az idén csökkentik a kikölcsönzött dolgozók létszámát. A vállalatnál jelenleg 2200 ilyen alkalmazott van. Ugyanakkor az elnök szerint a világszerte 55 ezer fős törzsállományt nem érinti a leépítés.

Emellett átmeneti leállásra is készül a MAN. Az ausztriai Steyrben lévő üzemében - ahol minden harmadik MAN teherautó készül - október vége és karácsony között hét pénteki napon leáll a termelés. A döntés súlyosan érintheti a felső-ausztriai iparváros dolgozóit, hiszen a másik legfontosabb munkaadó, a BMW is jelezte, hogy a gyengülő kereslet miatt novemberben több napra leállítja a motorgyártást.

Az idei év azonban egyelőre még jól alakul a MAN számára, várhatóan elérik az eredetileg kitűzött célt, a 100 ezres értékesítést, és ezzel újabb rekordot állítanak fel.

Nem jobb a helyzet az Egyesült Államokban sem: a Daimler tervei szerint két teherautógyárat zár be az Egyesült Államokban is Kanadában, és ezzel 3500 munkahely szűnik meg. A General Motors is előbbre hozza egy wisconsini teherautógyár bezárását.

A Mercedes-gyárat felépítik Kecskeméten

Közben a leghatározottabban cáfolta a Daimler-Benz szóvivője azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a világhírű német autógyár kecskeméti beruházásának elhalasztását tervezné. A Daimler-Benz semmiféle módosítást nem tervez a kecskeméti üzemmel kapcsolatos, eredeti programon, és minden a terveknek megfelelően halad - hangsúlyozta Florian Martens szóvivő, utalva arra, hogy a kecskeméti gyár építése 2009-ben, a gyártás pedig 2012-ben kezdődik.

A stuttgarti konszern idén júniusban döntött arról, hogy Magyarországot, illetve Kecskemétet választja új Mercedes modelljei gyártásának és egyben első kelet-európai üzemének helyszínéül. A Daimler-Benz új Mercedes-gyára Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházása lesz. A konszern tervei szerint mintegy 800 millió eurós (200 milliárd forintos) beruházással 2500 embert foglalkoztató üzemet hoznak létre.