Szupertitkos palacktörvény megy Brüsszelbe

2008.04.11. 07:06
Befutó lehet az önkéntes betétdíjas rendszer kialakítása a Brüsszelben erősen bírált, üdítő- és ásványvizes pet-palackokra vonatkozó termékdíj-szabályozás megváltoztatása után. A jelenlegi rendszer átdolgozásának koncepciója állítólag készen van, csak az érintett iparág nem tud róla semmit.

Majdnem zárttá alakították a környezetvédelmi bizottság keddi ülését, amelyen a termékdíj-szabályozás brüsszeli bírálatok miatt szükségessé vált átdolgozásáról szóló minisztériumi koncepciót tárgyalták volna. Mivel az ülés nyilvános maradt, így a koncepcióról csak mint tényről beszéltek a képviselők, részletek nem kerültek a nyilvánosság elé.

A Napi Gazdaság úgy tudja, a koncepció egyik elemét az önkéntes betétdíjas rendszer kialakítása alkotná, amely minden egyes italcsomagolásra vonatkozna, még azokra a pet-palackokra is, amelyek eldobhatóak (egyutasak). Az iparági pletykák szerint - az információt névvel senki sem volt hajlandó megerősíteni - a termékdíj-fizetési rendszert úgy változtatnák meg, hogy a legnagyobb cégek nagyságrendekkel többet adóznának, mint a jelenlegi szabályozó szerint. (Amely cégnek most néhány száz milliós termékdíj-kötelezettsége van, annak az új rendszerben milliárdokra ugorhat a környezetvédelmi közterhe.)

Ennek oka, hogy egy cég jelenleg kiválthatja a termékdíj-fizetési kötelezettségét azzal, ha teljesíti a szabályozó által az újratölthető csomagolás (forgalomhoz mért) arányára vonatkozó előírást - a piaci igények miatt ezt senki nem képes teljes egészében teljesíteni -, ám az új rendszerben csak az újratölthető csomagolás kibocsátásával megegyező mértékig kaphat mentességet (forgalomra számolva).

Az iparági képviselők szerint az a baj a koncepcióval, hogy a tavaly megindult ágazati párbeszéd félbemaradt és a szaktárca megint úgy készít jogszabályt - a koncepció jogi köntösébe bújtatva -, hogy kihagyja az érintetteket a folyamatból. A cégek szakemberei kifejezetten kínosnak ítélik, hogy a tervek szerint a zöldtárca a koncepciót a brüsszeli "láttamoztatás" után akarja társadalmi vitára bocsátani és közben az őszi parlamenti időszakban az adótörvények közé berakva "átpasszírozni" a parlamenten.

Mivel a cégek hivatalosan nem ismerik a koncepciót, így lényegében nem tudják megítélni, hogy a szaktárca elképzelései kivitelezhetőek-e vagy sem. A lap által megkérdezettek remélik, hogy a készülő új termékdíj-szabályozásban nem lesznek olyan bakik, mint például az italoskarton-dobozokra (tégladoboz) kiírt újratöltési kötelezettség. (Nem létezik olyan technológia, amely a tégladobozokat újratöltené, ugyanis a csomagolás elvesztené az aszeptikusságát és tartalmát tartósítószerrel kellene adagolni.) A cégek így egyelőre kivárnak a lobbizással.  • Tippek
  • Árfolyam