Eleonóra
-1 °C
2 °C

Milliárdos büntetést kaphat a Tesco

2006.10.31. 08:13
Milliárdos bírság kiszabásával zárulhat a Tesco polcszervizrendszere miatt indított versenyhivatali eljárás – tudta meg a Magyar Hírlap. A beszállítókat károsan érintő polcszervizelést tavaly tavasszal vezette be a brit kiskeróriás, az addigi negyven-ötven helyett akkortól csak hat céggel szerződhetnek, akik 25 százalékkal emelték az áraikat is. Az ügy a napilap szerint precedensértékű lehet a kereskedelmi láncok által sanyargatott beszállítóknak.

November elején zárja le vizsgálati jelentését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Tesco polcszervizrendszerével kapcsolatban - írja keddi számában a Magyar Hírlap. A lap információi szerint olyan fajsúlyos ügyről van szó, amelyben a brit kereskedelmi láncot milliárdos bírság fenyegeti.

A Gazdasági Versenyhivatal - amely a Magyar Hírlap értesülését nem erősítette meg, mivel folyamatban lévő ügyről sosem nyilatkozik - júliusban indított vizsgálatot a néhány hónappal korábban bevezetett új polcszervizrendszer miatt. Akkortól ugyanis a beszállítók csak a kereskedelmi lánc által kiválasztott hat céggel szerződhetnek árufeltöltésre, míg korábban negyven-ötven szolgáltató közül választhattak.

Az exluzivitást élvező szolgáltatók ráadásul a korábban átlagosan hatszáz forintos óránkénti szolgáltatási díj helyett az új rendszerben már átlagosan 750 forintot kértek a beszállítóktól. Emiatt még világmárkákat képviselő nagycégek is igen keményen összerúgták a port a Tescóval. A számos napi fogyasztásicikk-gyártót tömörítő Magyar Márkaszövetség tavaly árkartell miatt be is panaszolta a Tescót a GVH-nál, ám bizonyíték hiányában nem indult eljárás az ügyben, írja a lap.

Az idén júniusban életbe lépett új kereskedelmi törvény azonban új alapon adott lehetőséget a versenyhatóságnak a vizsgálatra. Tiltja ugyanis a jelentős piaci erővel való visszaélést a beszállítókkal szemben, így különösen azt, hogy a kereskedő indokolatlanul saját szolgáltatójának vagy egy harmadik cégnek a választására kényszerítse a beszállítót.

A lap emlékeztet arra: ha vétkesnek találja a versenyhivatal a Tescót - az eljárás még idén véget ér -, akkor már tizedik alkalommal fogja megbírságolni. Legutóbb júliusban büntették meg a visszaesőnek számító társaságot, akkor százmillió forintot kapott a fogyasztók megtévesztése miatt. A Magyar Hírlap szerint ezúttal azonban már milliárdos tétel lehet a büntetés. A GVH a cég éves nettó árbevételének legfeljebb tíz százalékáig terjedő bírságot szabhat ki, ám általában a jogsértés által érintett forgalom öt-hat százalékát állapítják meg.