Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Új adócsomagot nyújtott be a kormány

2008.10.29. 17:30
Új jövő évi adócsomagot terjesztett be a kormány a parlamenthez, amiben főként az egyszerűsítések kapnak helyet. Az SZDSZ nem akarja az adócsökkentés ügyét levenni a napirendről, így a liberálisoknak, de az MDF-nek is lesznek javaslatai, a szocialisták pedig nyitottak miden jó kezdeményezésre - derült ki a pártok képviselőinek MTI-nek adott nyilatkozataiból. A Fidesz a valódi, tényleges adócsökkentést támogatja, az adóátrendezést elutasítja.

Visszahozta a kormány a cégautó új adóztatásának szabályait a szerdán benyújtott új adócsomagban. A visszavont adótörvény-tervezet helyett beadott, az adóadminisztráció csökkentését szolgáló javaslat szerint 2009-től tételes cégautó adót kellene fizetni. A vagyoni típusú adóvá átalakuló cégautóadó mértéke jövőre 1600 köbcentiméter alatti hengerűrtartalmú személygépkocsi esetében havi 7000 forint, e fölötti hengerűrtalomnál pedig havi 15 ezer forint lenne. A kormány eredetileg 7 százalékos adómértéket akart bevezetni, a szocialista frakció pedig a tételes adó kivetését támogatta.

A Pénzügyminisztérium által előterjesztett új adócsomag egyek mellett egyszerűsítené az igénybe vehető adókedvezmények rendszerét: évi 3,4 millió forint bevételig egységesen 30 százalékos kedvezménykulccsal, legfeljebb évi 100 ezer forint adókedvezmény érvényesíthető a jelenlegi jogcímeken. Az egyes jogcímekre vonatkozó egyedi korlátozások megszűnnek.

A jogszabály bevezetné az egyszerűsített bevallást: az adóbevallást az adóhatóság állítja össze a nála rendelkezésre álló adatok alapján, kiszámítja az adót, a magánszemély, ha egyetért, aláírva visszaküldi a bevallást. Ezzel a lehetőséggel azok a magánszemélyek élhetnének, akik olyan jövedelmet szereztek, amelyből az adót vagy az adóelőleget előzetesen levonták, és nem végeztek sem egyéni vállalkozói, sem őstermelői tevékenységet.

A csomag szerint nőne az általányadózás választási lehetőségének értékhatára, általános esetben 8 millió forintról 15 millió forintra. Megszűnne a magánszemély osztalékból származó jövedelmének, és az egyéni vállalkozó osztalékalapja adóztatásának 35 százalékos kulcsa, az osztalék, illetve az osztalékalap teljes összege 25 százalékkal adózik. A javaslat szerint megszűnne a béren kívüli juttatások 400 ezer forintos korlátozása.

A csomagban szerepel, hogy egyes háztartási szolgáltatásokról - lakásfelújítás, -korszerűsítés, gyermekfelügyelet, -gondozás, háztartásvezetés, háziápolás, háztartási nagygépek karbantartása, a lakás, lakóház tüzelőberendezésének, fűtési rendszerének, égéstermék elvezető rendszerének, hideg-, meleg-, a szennyvízrendszer karbantartása, javítása - kért számla után a jövőben adókedvezmény lenne igénybe vehető.

Hogyan vélekednek a pártok Gyurcsány adóajánlatáról?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a keddi ötpárti megbeszélésen kijelentette: a kormány már 2009-ben hajlandó csökkenteni a munkabérek terheit úgy, hogy ennek forrását az adórendszeren belüli átcsoportosítás adja, és ebben a parlamenti pártoknak kellene megállapodniuk.

Az SZDSZ nem akarja az adócsökkentést ügyét levenni a napirendről - nyilatkozta Horn Gábor liberális ügyvivő. Hozzátette: pártjának több javaslata is van, erről egyeztetni kell a többi parlamenti erővel, és akár 2009-től is be lehetne ezeket vezetni. A járulékcsökkentés ellentételezéseként felvetődött az áfaemelés lehetősége, de ezt az SZDSZ nem tartja jó megoldásnak. A liberális politikus szerint végig kellene gondolni az értékalapú ingatlanadó-rendszert, ám ennek bevezetése vélhetően hosszabb időt vesz igénybe.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta, hogy pártjának lesznek javaslatai, szerintük az adórendszeren átcsoportosítással is lehet javítani.

Tállai András, a Fidesz szakpolitikusa arról beszélt, hogy pártja valódi, tényleges adócsökkentést szorgalmaz, és nem támogatnak olyan adóátrendezést, amelynek során úgy csökkentenek adót, hogy közben más adónemet megemelnek. Hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg is túladóztatás van, az Európai Unióhoz viszonyítva ezért versenyhátrányban is vagyunk, így semmilyen adónem emelését nem támogatják.

A kormányfő kedden ismertetett növekedési javaslataival, köztük az adóátrendezéssel megvalósítandó járulékcsökkentéssel kapcsolatban az MTI kérdésére Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, ez az ötlet csak az aktuális pillanat túlélését szolgálta Gyurcsány Ferenc számára. Mint mondta, nem hiszi el, ha a miniszterelnök adócsökkentésről beszél. Arra a kérdésre, hogy terveznek-e olyasmit, hogy összefognak az MDF-fel, az SZDSZ-szel, amelyek szintén adócsökkentésről beszélnek, Navracsics Tibor azt mondta, volt már ötpárti az adótörvények ügyében, ha ott közös nevezőre jut a négy ellenzéki párt, akkor ez is lehet a végeredménye a dolognak, de a legutóbbi egyeztetésen nem úgy tűnt számára, hogy "öles léptékkel közelednének egymáshoz a pártok álláspontjai".

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese egy szerdai sajtótájékoztatón arra a felvetésre, hogy ha a miniszterelnök nem a konkrét pontokhoz, hanem a 375 milliárdos kiadáscsökkentéshez ragaszkodik, így ha valakinek van más ötlete, álljon azzal elő, azt válaszolta: a miniszterelnök szavai nem csupán az ellenzéki pártoknak szóltak, hanem a szocialista párt képviselőinek is. Ha van az MSZP-frakcióban olyan javaslat, amely ezt a 375 milliárd forintot más módon biztosítja, akkor arra egészen biztosan nyitott lesz a kormány - fűzte hozzá.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy jelenleg nincs alternatív javaslatuk, mint ahogy máshol sincs. A kormánypárti politikus szerint nehéz azt az érvelést elfogadni, hogy valahogy elő kell teremteni ezt az összeget, de nem lehet hozzányúlni semmihez sem, és pluszban adócsökkentést is végre kell hajtani, ahogy a Fidesz javasolja. Mesterházy Attila elmondta: bárkinek bármilyen jó javaslata van, arra a kormány nyitott. Példaként hozta fel, hogy a szocialisták támogatták az SZDSZ költségvetési plafonra és a Fidesz költségvetési tanácsra vonatkozó javaslatát.