Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Feloldották a húsembargót

2004.04.26. 14:52
Ismét exportálhatnak a magyar húsfeldolgozók az Amerikai Egyesült Államokba - jelentette be Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára.
A magyar húsipari cégek közül egyelőre csak a Pápai Rt. és a Kapuvári Hús Rt. kapta meg az engedélyt a magyar állategészségügyi hatóságtól arra, hogy termékeit az Egyesült Államokba exportálhassa - tudósít a Napi Gazdaság.

Emlékezetes, hogy a közelmúltban az Egyesült Államok több európai országtól, köztük Magyarországtól is megvonta a bizalmat a húsimport vonatkozásában. Szanyi Tibor, az agrártárca politikai államtitkára ma bejelentette, hogy az összes szóban forgó ország közül egyedül Magyarországnak sikerült visszaszereznie a lehetőséget a tengerentúlra történő szállításra a napokban befejeződött amerikai magánvizsgálat nyomán.

A következő, őszi felülvizsgálat hatására tovább bővülhet az engedéllyel exportáló cégek listája. Külön kategóriát jelent a Pick Rt., a szegedi székhelyű cég ugyanis mindenben megfelel az egészségügyi előírásoknak, a téliszalámi azonban nem hőkezelt, márpedig az EU és az USA közt éppen azon folyik a vita, hogy utóbbi engedje be az országba a nem hőkezelt termékeket is.

A tilalmat idén január közepén vezették be. Akkor arra hivatkoztak, hogy az amerikai hatóságok ellenőrizték a beviteli engedéllyel rendelkező hét húsüzemet, s ezek egy része nem felelt meg az állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai elvárásoknak. Az importstop az Egyesült Államokba irányuló, éves szinten 5-6 millió dollár értékű húsexportot érinti, amelyben feldolgozott húsok, főként szalámi és sonka van.

A kifogások például a kaposvári székhelyű Kométa 99 Kft-t érintették, illetve a Kométa kapcsán volt érzékelhető leginkább, hogy a magyar auditbizonyítvány nem felelt meg a valóságnak. Ennek nyomán a cég szállításait felfüggesztették, sőt a magyar hatóságok intézkedése nyomán még a társaság importengedélyét is visszavonták.