Megszűnik a vámolás a határokon

2006.06.30. 09:19
Az EU-n kívülről érkező, és más uniós tagállamba tartó áruk a most érvényes szabályok szerint mentesek az áfa megfizetése alól. Időközben bűnözői csoportok specializálódtak a kiskapu kihasználására, írta a Világgazdaság.

A vám- és pénzügyőrség hétfőtől radikális intézkedéseket tesz az áfacsaló importálók mozgásterének szűkítésére. Milliárdok folynak el a költségvetésből az általános forgalmi adóról szóló törvény kijátszása miatt. A most érvényes szabályok szerint mentes az áfa megfizetése alól azon termék importja, amelyet harmadik országból szállítanak Magyarországon keresztül más uniós államba.

Ha az importőr a határon nyilatkozatot tesz, hogy az árut más tagállamban értékesíti, nem kell a vámeljárás során az adót megfizetnie, és biztosítékot sem kell nyújtania. Időközben bűnözői csoportok specializálódtak a kiskapu kihasználására.

A közelmúltban például egy olyan ügyet derített fel a vámhatóság, amelynek kapcsán fél év alatt ötmilliárd forint értékű távol-keleti árut hozott be egy társaság az áfa megspórolásával. Az importált cukorral, vas- és acéláruval, számítógépekkel kapcsolatban is gyakori a viszszaélés. Általában létező, ám az illegális tevékenységről mit sem sejtő cég nevében járnak el, s nem létező gazdálkodó a más tagországbeli címzett.

Az áfatörvény tervezett módosítása szerint szeptembertől indultak volna a szigorítások, ám már július 3-ától bevezetik az új eljárási rendet, mondta a Világgazdaságnak Mózs Elek bevételi főigazgató. A legtöbb cég és termékcsoport esetében megszűnik a határállomásokon a vámeljárás, erre csak a kijelölt belterületi vámhivatalban, meghatározott időben kerülhet sor.

Egy különleges kockázatelemző csoport egyedi elbírálás után dönt a szükséges eljárásokról. Lesznek kivételek is: speciális nyilvántartási számmal kapnak felmentést az általános szigor alól azok a gazdálkodók, illetve termékkörök, amelyeknél indokolt a forgalom gyors lebonyolítása, és elenyésző a visszaélés lehetősége. Azért is szükséges az intézkedések gyors bevezetése, mert már megkezdődött a "spájzolás".  • Hírek
  • Személyi kölcsön