Bonifác
10 °C
17 °C

A Bombardier szerint nyilvános a MÁV-Stadler-szerződés

2005.08.25. 13:01
A Bombardier az adatvédelmi törvényre hivatkozva arra kérte a Gaál Gyulát, a MÁV Rt. elnök-vezérigazgatóját, hogy hozza nyilvánosságra a Stadler Bussnang Rt.-vel aláírt motorvonat szerződés teljes szövegét, és a szerződéskötés körülményeit. Stromajer Andrea, a vasúttársaság kommunikációs igazgatója elmondta: megkapták a Bombardier levelét, és már válaszoltak is arra.
Válaszában a MÁV kifejtette, hogy ha a közbeszerzési döntőbizottsági eljárás lezárul, és a MÁV-Stadler szerződés hatályba lép, akkor nyilvánosságra hozzák a szállítási kontraktus azon részeit, amelyek a közbeszerzési eljárás értékelési szempontjaira vonatkoznak. Ezek ugyanis a közbeszerzési törvény szerint nyilvános adatoknak minősülnek. A Bombardier szerint a szerződésben foglaltak közérdekű adatokat képeznek, ezért korlátozás nélkül hozzáférhetőnek kell lenniük.

A kanadai-német vasúti járműgyártó cég a MÁV Rt.-hez eljuttatott levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a közbeszerzési törvény rendelkezései szerint is nyilvánosnak minősül a megkötött szerződés. Így a Bombardier érvelése szerint semmi sem akadályozhatja a vasúttársaságot, hogy a mellékletekkel és a kapcsolódó anyagokkal együtt eljuttassa azt a céghez.

A tendervesztes cég szerint a személyes adatok védelméről, és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvények szintén a megismerhetőséghez való jogot deklarálják. Különösen igaz ez olyan esetekben, amikor közpénzek felhasználásáról, és erre kötött szerződésről van szó.

Miért a drágább kellett?

A tájékoztatás szerint a Bombardier ragaszkodik ahhoz, hogy a MÁV a Stadlerrel megkötött valamennyi szerződést teljes terjedelmében, annak valamennyi mellékletével és kapcsolódó anyagával együtt haladéktalanul megkaphassa, és így betekintése legyen a szerződés megszületésének körülményeibe. Dian József, a Bombardier-MÁV Kft. ügyvezető igazgatója a MÁV elnök vezérigazgatójához kedden eljuttatott kérelemmel kapcsolatban elmondta: szeretnének magyarázatot kapni arra, hogy mi indokolta, hogy a MÁV azzal az ajánlattevővel kötött megállapodást, amely egyértelműen drágább vonatokat kínál.

A MÁV kommunikációs igazgatója szerint ezeket a tender értékelési szempontjainak leglényegesebb elemeit az eredményhirdetésekor már közzétette a MÁV. Stromajer Andrea hozzátette: a MÁV-Stadler szerződés azon részeit, amelyek üzleti titoknak minősíthetők, természetesen nem köteles nyilvánosság elé tárni a vasúttársaság. Erre csak akkor lesz lehetőség, ha ahhoz a másik szerződő fél is hozzájárul.