Olivér
4 °C
8 °C

A Bombardier szerint nyilvános a MÁV-Stadler-szerződés

2005.08.25. 13:01
A Bombardier az adatvédelmi törvényre hivatkozva arra kérte a Gaál Gyulát, a MÁV Rt. elnök-vezérigazgatóját, hogy hozza nyilvánosságra a Stadler Bussnang Rt.-vel aláírt motorvonat szerződés teljes szövegét, és a szerződéskötés körülményeit. Stromajer Andrea, a vasúttársaság kommunikációs igazgatója elmondta: megkapták a Bombardier levelét, és már válaszoltak is arra.
Válaszában a MÁV kifejtette, hogy ha a közbeszerzési döntőbizottsági eljárás lezárul, és a MÁV-Stadler szerződés hatályba lép, akkor nyilvánosságra hozzák a szállítási kontraktus azon részeit, amelyek a közbeszerzési eljárás értékelési szempontjaira vonatkoznak. Ezek ugyanis a közbeszerzési törvény szerint nyilvános adatoknak minősülnek. A Bombardier szerint a szerződésben foglaltak közérdekű adatokat képeznek, ezért korlátozás nélkül hozzáférhetőnek kell lenniük.

A kanadai-német vasúti járműgyártó cég a MÁV Rt.-hez eljuttatott levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a közbeszerzési törvény rendelkezései szerint is nyilvánosnak minősül a megkötött szerződés. Így a Bombardier érvelése szerint semmi sem akadályozhatja a vasúttársaságot, hogy a mellékletekkel és a kapcsolódó anyagokkal együtt eljuttassa azt a céghez.

A tendervesztes cég szerint a személyes adatok védelméről, és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvények szintén a megismerhetőséghez való jogot deklarálják. Különösen igaz ez olyan esetekben, amikor közpénzek felhasználásáról, és erre kötött szerződésről van szó.

Miért a drágább kellett?

A tájékoztatás szerint a Bombardier ragaszkodik ahhoz, hogy a MÁV a Stadlerrel megkötött valamennyi szerződést teljes terjedelmében, annak valamennyi mellékletével és kapcsolódó anyagával együtt haladéktalanul megkaphassa, és így betekintése legyen a szerződés megszületésének körülményeibe. Dian József, a Bombardier-MÁV Kft. ügyvezető igazgatója a MÁV elnök vezérigazgatójához kedden eljuttatott kérelemmel kapcsolatban elmondta: szeretnének magyarázatot kapni arra, hogy mi indokolta, hogy a MÁV azzal az ajánlattevővel kötött megállapodást, amely egyértelműen drágább vonatokat kínál.

A MÁV kommunikációs igazgatója szerint ezeket a tender értékelési szempontjainak leglényegesebb elemeit az eredményhirdetésekor már közzétette a MÁV. Stromajer Andrea hozzátette: a MÁV-Stadler szerződés azon részeit, amelyek üzleti titoknak minősíthetők, természetesen nem köteles nyilvánosság elé tárni a vasúttársaság. Erre csak akkor lesz lehetőség, ha ahhoz a másik szerződő fél is hozzájárul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?