Klaudia
-4 °C
2 °C

Egymilliárd lehet a viharkár

2006.08.21. 13:19
Csaknem félezer kárbejelentés futott be a két legnagyobb biztosítóhoz már a hétfő délelőtti órákban. A korábbi viharkárok tapasztalatai alapján az első napi bejelentések nagyjából tízszerese várható a hét végéig. A teljes kárérték elérheti az egymilliárd forintot, több ezer ház rongálódott meg. A közterületen keletkezett és a vis maior károkat nem fizetik a biztosítók.

Több ezer lakás és ház rongálódott meg, a biztosítókhoz az első órákban beérkezett kárbejelentések alapján a teljes kárösszeg akár egymilliárd forint is lehet. A biztosítók azonban ennek csak egy részét térítik meg, a közterületeken elszenvedett károkra nem lehet biztosítást kötni, de vis maiorra hivatkozva más esetekben is megtagadhatják a kárkifizetést.

Ha lerepült a cserép, arról nem tehetnek

Miután a mostani vihar vis maiornak (elháríthatatlan külső oknak) minősül, sok kárt szenvedett csak a saját külön biztosítása alapján, vagy sehogy sem juthat hozzá kára megtérítéséhez - mondta Szurdi Nándor, Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) vagyonbiztosítási tagozatának képviseletében.

A lakásbiztosításoknál például a biztosítók kizárják a szerződésekben a vis maiorért viselt felelősséget. Amennyiben a tulajdonos karban tartotta a házát, de a nagy szél mégis lerepítette a cserepet, és az kárt okozott, akkor az már elháríthatatlan külső ok, ami kizárja a felelősséget, a biztosítóét és a tulajdonosét egyaránt.

Ha korhadt fa dőlt ránk, szerencsénk van

BKV: több tízmilliós viharkár
Az augusztus 20-ai esti vihar idején a fővárosi tömegközlekedésben a legnagyobb problémát a trolibusz és villamos felsővezeték-szakadások, károk okozták. Jelenleg is a BKV mintegy 300 munkatársa dolgozik azon, hogy mielőbb mindenütt helyreálljon a menetrendszerű közlekedés. A károk felmérése még jelenleg is folyik, ami biztos: járműben nem esett kár. Az infrastruktúrában keletkezett károk felszámolása folyik, a kárérték több tízmillió forintra tehető. Sok helyen a felsővezetékre dőltek a fák, ágak rongálták meg a vezetéket, néhány helyen az oszlopkárok és a jelzőlámpás működésben okozott károk is nehezítették a közlekedési helyzetet. (Napi Online)

Amennyiben a vihar hatására közterületen lévő fa akár emberben, akár autóban kárt okoz, a közterület tulajdonosa - az önkormányzat - csak a polgári jog felelősségi szabályai szerint köteles helytállásra. A közterületre ugyanis nem lehet biztosítást kötni - mondta a biztosítási szakember.

Az önkormányzat felelőssége akkor áll fenn, ha nem tett meg mindent a kár elhárítása érdekében, de ha a kárt vis maior okozta, akkor mentesül a felelősség alól. Ha például korhadt fa letört ága okoz kárt, akkor felvethető, hogy a tulajdonos miért nem tartotta karban, de ha a fa egészséges és a vihar mégis kitépi tövestől, akkor az így okozott kár már mindenképpen elháríthatatlan külső oknak minősül.

Aegon: félmilliárdos kár

Csaknem háromszáz bejelentés érkezett délelőtt 11-ig a hazai biztosítási piac vezető lakásbiztosítójához, a mintegy negyvenszázalékos részesedéssel rendelkező Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt.-hez - közölte Drevenka Edit, a cég kommunikációs vezetője az Indexszel. A 289 kárbejelentésből 161 volt budapesti, a további 128 az ország legkülönbözőbb tájairól érkezett.

A biztosító az ügyfeleknek - bizonyos feltételek megléte esetén - felajánlja a telefonos kárbecslést, ekkor már a kárbejelentéssel egyidejűleg közlik velük, mekkora kárkifizetésre számíthatnak. A bejelentett károk egyötödét így rendezték hétfőn délelőtt, ez 31,5 millió forintot jelent. A kárérték megállapítása után elvileg három napon belül fizetnek, aki nem telefonos kárbecslést kér, azt napokon belül felkeresik a kárszakértők.

Az Aegon korábbi viharok utáni tapasztalatai szerint az első napon a káreseményeknek csak tíz százalékát jelentik be. A délelőtti adatokból és kárértékekből készített prognózisuk szerint a vihar legalább kétezer házban és lakásban okozott károkat, az Aegon félmilliárd forintra becsüli a károkat.

A lakásbiztosításoknál épületbeázások, a vihar által elsodort cserepek, kitört ablakok, elöntött pincék, továbbá a kidőlt fák által okozott épület rongálási károk és a villámcsapás okozta elektromos meghibásodások a jellemzőek - közölte az Aegon. Emellett nagy számban érkeznek kárbejelentések megrongálódott gépkocsikról is a biztosítóhoz, ezek rendezése casco biztosítás alapján történik; a viharkár már a casco alapbiztosításnak is része.

Tízmilliós kár a Nagyvásárcsarnokban

A viharban jelentős károkat szenvedett a Vámház körúti Nagyvásárcsarnok tetőszerkezete - közölte Szikszai József, a vásárcsarnok biztosítójának, a Generalinak a vagyonbiztosítási osztályvezetője. A kárbecslés szerint a tetőben mintegy tízmillió forint értékű kár keletkezett.

A Generalihoz hétfő délután egy óráig nagyjából háromszáz bejelentés érkezett, ezek kétharmada Budapestről, szinte az összes többi a főváros környéki településekről, "amerre a vihar járt". A károk tíz százaléka meghaladja az egymilliós értéket. A biztosító vidékről is rendelt fel kárszakértőket a minél gyorsabb kárbecsléshez, míg a kisebb károkat elszenvedettek telefonos kárrendezést is kérhetnek.


Nézze meg képeinket!

A Generalinál csak este összesítik a hétfői kárbejelentéseket és a becsült kártértéket. Becsléseink szerint az ide bejelentett károk értéke meghaladhatja a negyvenmillió forintot.

Négy óra alatt csaknem kétszáz bejelentés

Az Allianz Hungária Biztosítóhoz hétfő délelőtt mintegy 170 kárbejelentés érkezett. Itt is lehetőség van a telefonos kárbecslésre és kárrendezésre. Az ezt kérő ügyfelek adatai szerint az eddig bejelentett károk összege elérheti a 15 millió forintot, de az Allianznál is arra számítanak, hogy ez még csak a kezdet.

A lakáskárok hetven százalékát Budapestről és Pest megyéből jelentették. A bejelentések túlnyomó többsége lakásokban, házakban, lakóépületekben keletkezett károkról szól: fák, ágak zuhantak az épületekre, a viharos szél ablakokat tört, cserepeket sodort el, a rendkívül hirtelen lezúduló csapadék nyomán beázásokat és a mélyebben fekvő területek helyiségek elöntését is jelentették a károsultak - közölte az Allianz.

A vihar az autókat sem kímélte, lényegesen kisebb arányban, de már az első órákban is jelentkeztek ügyfelek, akiknek járművére fát döntött, cserepet sodort vagy éppen üvegtörésből származó törmeléket szórt a viharos erejű szél - olvasható a biztosító közleményében. Az Allianz tájékoztatott arról is: a gépjárműkárok nemcsak nálunk, hanem több mint nyolcszáz szerződött autójavító partnerénél is bejelenthetők.