Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

A Viadomnál keresik a pénzüket a hitelezők

2007.11.22. 14:21
A felszámoló után most az egyik hitelező tett kísérletet arra, hogy megalapítsa a tavasszal fizetésképtelenné vált Viadom úgynevezett hitelezői választmányát. Ennek a testületnek egyebek mellett joga van megnézni a cég szerződéseit öt évre visszamenőleg. Így azt is kiderítheti, történt-e vagyonkimentés az 1 milliárdos vagyonú, de 450 cégnek 45-50 milliárddal tartozó Viadomnál.

Ismét nekifutottak a Viadom hitelezői, hogy megalapítsák a felszámolás alatt álló cég úgynevezett hitelezői választmányát. Ez egy háromtagú szervezet, a tagjait – akik jogi és magánszemélyek egyaránt lehetnek – a hitelezők választják meg. A választmány a hitelezők egyharmadának támogatásával alakulhat meg; nem elég azonban darabra minden harmadik cégnek meglennie, az érvényességhez az is kell, hogy a követelések legalább egyharmadát is képviseljék.

90 millió vagy 25 milliárd?

Ezúttal ez utóbbi kitétel jelenthet problémát, méghozzá a hitelezők egyes vitatott követelései miatt. Úgy tudjuk, a Viadomtól több száz millió forintra váró Szeviép által kezdeményezett felszámoláshoz csatlakozott ugyan a pénzére váró 450 cég mintegy negyven százaléka, ám a hitelezői vagyon terén, ahogy a kezdeményezésben részt vevő egyik hitelező fogalmazott, "nem biztos, hogy megvagyunk".

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Van ugyanis néhány hitelező, akinél vitatott, hogy pontosan mennyivel tartozik neki a Viadom. Ezek között van egy elég nagy tétel is: az egyik hitelezőnek csak egy 90 millió forintos követelését fogadták el, miközben az általa bejelentett összeg eléri a 25 milliárd forintot, mondta az ügy egyik ismerője. Enélkül a tétel nélkül lapunk információi szerint a legtöbb pénze a Kereskedelmi és Hitelbanknak ragadt bent: a pénzintézetnek megközelítőleg 10 milliárd forinttal tartozik a Viadom (egy másik banknak is van egy kisebb, nagyjából 170 milliós követelése).

Az alvállalkozók, beszállítók és más szerződött partnerek között "tömegével vannak" 10 és 40 millió forintos összegekre várók. Ezek többsége kis- és középvállalkozás, szép számmal vannak köztük egyéni vállalkozók is; többségük olyan "lapátos cég", amely egy-két alkalmazottat foglalkoztat, és a cégtulajdonos vagy az egyéni vállalkozó is érdemi munkát végez. Ezeknek a cégeknek már az is könnyen a végét jelentheti, ha néhány millió forinthoz nem jutnak hozzá – mondta az egyik hitelező.

Megnézik, volt-e vagyonmentés

A hitelezői választmány – amelyben információink szerint a Szeviép mellett az Alterra és egy egyéni vállalkozó vesz részt, ha érvényesen megalakul – számos jogkörrel rendelkezik, bár ezek egy részét ebben az ügyben nem gyakorolhatja. Nem kell ugyanis dönteniük a termelés folytatásáról vagy a béremelésről, hiszen a Viadomnak nincs munkája – kiszállt az M7-es Balatonkeresztúr–Nagykanizsa szakaszát építő konzorciumból, amelynek vezetője volt, és az M0-s keleti szektorának építéséből is –, és alkalmazottai sincsenek.

A Viadom nagyobb beruházásai

M7 Balatonkeresztúr–Nagykanizsa, 35,5 kilométer
M0 keleti szektor, 4-es főút, 31-es főút, M31-es autópálya-csomópont és 3-as főút közötti szakaszok, 17,6 kilométer
M3 Füzesabony–Polgár, földmű- és töltésépítés
M3 Polgár–Görbeháza, töltésépítés
M30 földmű építése
M70 Letenye–Tornyiszentmiklós, földmű építése
M9, szekszárdi híd, földmű építése

Van viszont a választmánynak egy olyan joga, amely a Viadom ügyében különösen fontos lehet a hitelezőknek. Rálátása van ugyanis a cégben megmaradt vagyonra, valamint a felszámolást megelőző öt évben kötött összes szerződésre. Mivel a Viadomnak 1 milliárd forint körüli vagyona maradt, miközben a követelések összege 45-50 milliárd forint között van, úgy tudjuk, több hitelezőben felmerült a vagyonkimentés gyanúja. "Hogy volt-e ilyen, azt még nem tudjuk, de a hitelezői választmány a szerződések átvizsgáláskor erre is választ kaphat" – mondta lapunknak az üggyel foglalkozó jogi szakértők egyike.

Egyszer már megpróbálták

A felszámoló a felszámolás kezdetétől számított 90 napon belül köteles összehívni a hitelezőket, hogy megalakuljon a hitelezői választmány. Erre október végén már tett kísérletet a felszámoló, de az nem vezetett eredményre. Az akkor összehívott hitelezők egyike a Világgazdaságnak azt mondta: már tavaly novemberben értesült a Viadom Zrt. elnökétől, hogy a cégnek likviditási problémái vannak, és már akkor mintegy 160 alvállalkozó várt a pénzére. Nem is értette, hogy egy ilyen cég hogyan kaphatta meg az M7-essel kapcsolatos megbízást, ezt decemberben, azaz a Viadom felszámolásának a hírét jóval megelőzően levélben meg is írta Kóka Jánosnak – ebben ő is jelezte a vagyonmentéssel kapcsolatos gyanúját –; ám a minisztériumtól választ sem kapott a levelére.

November elején a Napi Gazdaság a felszámolótól kapott adatok alapján azt írta: a Viadomnak mindössze 5,2 milliárd forint mérleg szerinti vagyona, ezen belül 2,7 milliárdos követelésállománya és 2,5 milliárdos ingó- és ingatlanvagyona van. Ezekből a felszámoló szerint alig négymilliárd forint folyhat be készpénzben, amiből több mint hárommilliárd a zálogjogosult hitelező bankot illeti meg.