Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A Westendben hidegebb lesz

2009.01.07. 16:04
A Westend City Center belső hőmérsékletét 26 Celsius fokról 20 fokra csökkentik, korlátozzák a melegvíz használatot, ezzel egyharmadára csökken a gázfelhasználás – mondta a Westend Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. ügyvezetője.

A 3. kategóriába sorolt bevásárló központot már értesítette a gázszolgáltató arról, hogy náluk is korlátozás várható. Posch Péter ügyvezető elmondta, hogy szerdán éjféltől a normál 140-150 köbméteres óránkénti gázfogyasztást 40-50 köbméterre csökkentik. Ehhez először a nyilvános mosdókban szüntetik meg a melegvíz szolgáltatást, mivel az oda kerülő melegvizet központi gázkazán állítja elő. Az alkalmazottak mosdóiban viszont a villanybojlerek továbbra is adnak melegvizet.

Következő lépésként a fűtést csökkentik, az átlagosan 26 Celsius fokos belső hőmérsékletet 20 fokra mérséklik. Lezárnak néhány bejáratot, hogy kevésbé hűljön az épület, illetve a szellőztetőkben a beszívott friss levegőt csak a kimenő használt levegővel melegítik. Ez azt jelenti, hogy csak a hőcserélők dolgoznak, a plusz fűtés leáll. Azért, hogy a légkezelőkben lévő fűtőelemek ne fagyjanak le, azokból leengedik a vizet, a karbantartók ezt a munkát már este megkezdik.

A mozik nem a központi fűtési rendszerről üzemelnek, de ott is szakaszosra állítják a meleg levegő befújását – mondta az ügyvezető. A bevásárlóközpont üzemeltetője már értesítette a bérlőket az energia megtakarító intézkedésekről.

Az Árkád Üzletházban egyelőre nem tervezik energia-fogyasztás csökkentését, de szem előtt tartják a takarékoskodást a következő napokban. Az épület fűtését a Főtáv szolgáltatja, tőlük fognak naponta érdeklődni, szükséges-e a fogyasztás csökkentése- mondta Átányi Ajtony az üzletház igazgatója az Index érdeklődésére. Megkerestük a Mammutot, de nem akartak nyilatkozni.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség felhívással fordul a kereskedelmi vállalkozásokhoz, a gázenergia takarékos felhasználása érdekében – tájékoztatta az Indexet Vámos György, a szövetség főtitkára. Kezdeményezi, hogy a bevásárlóközpontok, az áruházak, az értékesítőhelyek, raktárak, logisztikai központok törekedjenek takarékos energiafelhasználásra, így egyebek mellett csökkentsék 15-16 fokra a kereskedelmi létesítményekben a belső hőmérsékletet, a fogyasztók által nem használt terekben alacsonyabb hőmérsékletet tartsanak. Ahol a műszaki feltételek lehetővé teszik, gáz energiaforrás helyett mást használjanak fel, a nyílászárókat csak a szükséges esetekben és a legkisebb időszakokra tartsák nyitva, a több bejáratú létesítményekben a legkisebb számú ki-, bejáratot működtessék, ahol műszakilag megoldható, légterelővel, függönnyel segítsék a létesítmény hőtartását.

Az Index már korábban több forrásból úgy értesült, hogy szerdán harmadik kategóriás fogyasztókat érintő gázkorlátozást kell elrendelni. Eddig az első és második kategóriába tartozó fogyasztóknál rendeltek el korlátozást, az előbbinél még kedd este, utóbbiaknál szerda reggel.

A gázfelhasználás korlátozására egy ötfokozatú kategóriarendszert alakítottak ki, amely egyes kategóriáiba az elhasznált gáz mennyisége szerint sorolták be a felhasználókat. A legnagyobb, óránként több mint 2500 köbméterre szerződött, jellemzően ipari fogyasztók kerültek az I., míg a háztartások és egyes, külön nevesített - a lakossági ellátáshoz kapcsolódó - kommunális szolgáltatók az V. kategóriába. A korlátozás kategóriánként emelkedő sorrendben rendelhető el.