Elrendelték a gázkorlátozás első kategóriáját

A Földgázszállító Zrt. kedden este fél kilenctől elrendelte a földgázfogyasztás korlátozásának első kategóriáját. A lépéssel a napi fogyasztást mintegy tíz százalékkal, 68-ról 60 millió köbméter körüli szintre lehet csökkenteni.

Zsuga János, a FGSZ Zrt. vezérigazgatójának közleménye szerint a gázfelhasználás korlátozása öt fokozatban történik, a lakosság a sor végén áll.

Először azok a legnagyobb, óránként legalább 2500 köbmétert elhasználó ipari üzemek kerülnek sorra, amelyeknél technológiai károsodás nélkül elvehető a gáz, és nem tartoznak a kommunális fogyasztók közé.

A második körben azoktól vesznek el gázt, amelyek 500 és 2500 köbmétert fogyasztanak óránként. Ezután jönnek az egyéb ipari és kereskedelmi fogyasztók.

Sorban a negyedikek egyes kommunális fogyasztók, végezetül a háztartások. Molnár Csaba energiaügyi miniszter az ATV Egyenes beszéd kedd esti műsorában közölte: a kialakult helyzet ellenére nem látja annak esélyét, hogy a lakosságot elérje a korlátozás. A miniszter a műsorban arról is beszélt, hogy a tartósan hideg időjárás miatt kellett már kedd éjszaka korlátozást kell elrendelni, és ez az intézkedés az erőművek mellett a cementgyárakra is vonatkozik.