Ma már Magyarországra is kevesebb gáz jön

2009.01.05. 12:04
Ma várhatóan 70-74 millió köbméter gázt fogyaszt el Magyarország, miközben 8 millió köbméterrel kevesebb gáz érkezik Ukrajnából az országba. Ez azonban nem jelent ellátási problémát, mert a kereskedelmi gáztározókból pótolható a kiesés. Csehországban megszűnt a korábbi 5 százalékos visszaesés, de Románia, Bulgária és Görögország a szerződött mennyiségnél 10-30 százalékkal kevesebb gázhoz jut az orosz-ukrán vita miatt. Lengyelország lényegében a szokásos orosz gázmennyiséget kapja, és Németországba is hiánytalanul megérkezik az a mennyiség, amelyről megállapodtak.

Hétfőn délelőtt Ukrajna jelezte, hogy 38 millió köbméter helyett csak 30 millió köbméter orosz gázt szállít Magyarországra, ám eddig nem csökkent a tranzitált mennyiség, mondta Molnár Csaba energiaügyi miniszter egy hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.

Molnár Csaba elmondta, hogy ha az ukránok 8 millió köbméterrel kevesebb gázt szállítanak hétfőn Magyarországra, az nem jelent ellátási problémát, mert a kereskedelmi gáztározókból ez a mennyiség pótolható. A miniszter azt is hozzátette, hogy hétfőn az ország gázfelhasználása 70-74 millió köbméter lesz, míg vasárnap mintegy 64 millió köbméter gáz fogyott.

A Földgázszállító Zrt. hétfő reggel még az akkori állásnak megfelelően azt közölte, Magyarország továbbra is megkapja a teljes, szerződésben garantált és igényelt mennyiséget.

Új fejlemények

Az ukrán-orosz gázvita legfrissebb fejleményei most éppen ott tartanak, hogy az ukrán tüzelő- és energiaügyi minisztérium helyi bírósághoz fordult azzal a kéréssel, hogy érvénytelenítse az Oroszországgal kötött, gáztranzitot szabályozó megállapodásokat. A minisztérium azzal érvel, hogy a 2010 végéig szóló szerződéseket annak idején az ukrán Naftogaz állami gázvállalat egy olyan képviselője írta alá, akinek erre nem volt felhatalmazása.

Közben az Európai Unió küldöttsége már tárgyal Kijevben a fejleményekről, és kedden Moszkvában folytatja a megbeszéléseket, mondta hétfőn az EU cseh elnökségének szóvivője. A cseh ipari és kereskedelmi miniszter, Martin Riman vezette delegáció egyelőre igyekszik megismerni a tényeket, mondta a szóvivő. A cseh kormány európai ügyekkel foglalkozó minisztere, Alexandr Vondra korábban úgy nyilatkozott, hogy az EU "tárgyal, de nem közvetít" a gázvitában.

Több európai ország gázellátásában azt követően keletkezett zavar, hogy az év végén immár szokásosnak mondhatóan kiéleződött orosz-ukrán gázvitában nem született megállapodás, és január elsején reggel a Gazprom leállította a tranzitországként továbbra is meghatározó Ukrajnának szánt mennyiséget.

Csehország hétfőn ismét a szokásos mennyiségben kapja az orosz földgázt, miután az öt százalékkal csökkent vasárnap - közölte a gázimportőr RWE Transgas hétfőn. A cég szóvivője vasárnap azt mondta, hogy a gázmennyiség csökkenése nincs hatással a cseh fogyasztókra, tekintettel a gáztartalékokra és a Norvégiából érkező földgázra.

A Görögországba irányuló orosz földgáz mennyisége közel egyharmadával esett – jelentette be hétfőn a görög gázvezetéket üzemeltető DEPA cég egyik illetékese. A név nélkül nyilatkozó vállalati képviselő elmondta: hétfőn arról kaptak értesítést, hogy a szokásos napi 6 millió köbméter helyett csupán 4 millió köbméter földgáz jut el Görögországba az ukrán-orosz gázvita miatt. A szállítások csökkenése nem befolyásolja a fogyasztók ellátását - mondta a DEPA képviselője. A hiányt más forrásokból fedezik Észak-Görögországban, illetve törökországi import révén.

Még nincs nagy gáz

Bulgária, amely szombat reggel óta 10-15 százalékkal kevesebb orosz földgázhoz jut, továbbra is hasonló mennyiség kiesésére számíthat - mondta a Bulgargaz bolgár állami gázipari cég vezérigazgatója. Dimitar Gogov rámutatott arra, hogy a Bulgárián át Törökország, Görögország és Macedónia felé haladó tranzitvezetéken szintén a szokásosnál kevesebb gáz áramlik. "Amennyiben a gázszállítás napi 6-6,5 millió köbméterre esne, korlátozni kell a fogyasztók gázfelhasználását" - tette hozzá. Bulgária napi gázfogyasztása 10-11 millió köbméter.

Hétfőn is csökkentett szinten, a szerződött mennyiségnél 30 százalékkal alacsonyabban mozgott a Romániában irányuló földgázszállítás az orosz-ukrán gázvita miatt - jelentette be az állami Transgaz csővezeték működtető vállalat. Ez a helyzet a Gazprom balkáni hivatalától kapott információ szerint január 11-ig így maradhat. A Romániába irányuló földgázszállítás pénteken hirtelen 30-40 százalékkal visszaesett, mintegy 3 millió köbméterrel csökkent a napi szállított mennyiség. Bukarest 3 milliárd köbmétert kitevő tartalékából pótolta - mintegy napi 25 millió köbméter lehívásával - a kieső mennyiséget, így a fogyasztók nem érezték meg a szállítás kiesését. Románia éves földgázszükségletének 65 százalékát hazai kitermelésből elégíti ki, az orosz import részaránya mintegy egyharmad.

Eközben Lengyelország azt közölte, hogy napi 5 millió köbméterrel kevesebb orosz földgázhoz jut Ukrajnán át. A kieső mennyiséget azonban pótolja, úgy, hogy több földgázt importál Oroszországból Fehéroroszországon át. Így összességében a szokásos mennyiségű orosz földgázhoz jut Lengyelország, közölték a lengyel PGNiG gázforgalmazónál hétfőn. Lengyelország gázszükségletének több mint 60 százalékát importból fedezi, jórészt Oroszországból.

A német gazdasági minisztériumban hétfőn azt közölték, hogy nincs fennakadás az orosz gázszállításban. - Németország a megrendelt mennyiség száz százalékát kapja - mondta a minisztérium szóvivője.