Mindenki zárt egyet a gázcsapon

2009.01.05. 19:07
Egyre keményebb szavakkal vitáznak az orosz és ukrán illetékesek a gázról. A Gazprom annyival kevesebbet ad Ukrajnának, mint amennyit az ukránok leszedtek a nyugatra szánt gázból. Magyarországra 38 helyett csak 30 millió köbméter érkezett az ukrán csapolás miatt.

Nem látszik az ukrán-orosz gázvita vége, a két ország illetékesei egyre keményebb szavakat vágnak egymáshoz. Alekszej Miller, a Gapzrom elnöke hétfőn rábeszélte Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt, hogy Ukrajna irányába annyival kevesebb gázt menjen, amennyit levettek a nyugatra szánt exportból.

Ukrajna és Oroszország még nem állapodott meg abban, hogy Ukrajna mennyit fizessen az oroszországi gázért, illetve az oroszok mennyit fizessenek Ukrajnának a tranzitért, vagyis azért a szolgáltatásért, hogy Ukrajnán keresztül viszik több országba - így Magyarországra is - az orosz gázt. A két ország abban sem tud megegyezni, hogy Ukrajna mennyivel tartozik a korábbi szállítások után. Ukrajna most saját használatra nem kap gázt kap az oroszoktól, hiszen nincs megállapodás az áru áráról. Az ukránok ezért rendszeresen megcsapolják a nyugatra menő szállítmányokat. Így hétfőn a magyarországiból is levettek egy nagyobb mennyiséget: 38 millió köbméter helyett csak 30 millió érkezett Magyarországra. Büntetésből az oroszok most még kevesebb gázt szivattyúznak Ukrajna felé.

A magyar szállítmány sorsáról csak holnap délelőtt adnak tájékoztatást az ukránok. Molnár Csaba gazdasági miniszter szerint elég sok van a magyarországi tárolókban, így egyáltalán nincs veszélyben még a hazai ellátás.

Az orosz-ukrán vita új fejleménye, hogy egy ukrán bíróság érvénytelenítette a Gazprom és a Naftogaz közti, 2010-ig szóló szerződést. Az ukrán bíróság szerint kiderült, hogy a megállapodást ukrán részről aláíró személynek nem volt felhatalmazása a szerződés megkötésére. Ezért most az ukránok újra akarják tárgyalni a gáztranzit (Ukrajnán keresztül harmadik országba szállítás) feltételeit. Az ukránok olyan szerződést akarnak, ami a tranzitdíjat az Ukrajnának szánt gáz árához köti. Az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke szerint az ukrán bírósági végzés "érvénytelen papírfecni". Külön figyelmeztette a kelet-európai országokat is: "Ha megpróbálják előadni a megvédjük az agresszív imperialista szomszédtól az ifjú ukrán demokráciát című műsort, az a nemzetközi jog vonatkozó szabályai szellemének és betűjének megsértése lesz, és csak elhúzza a megállapodás lehetőségét" - mondta.

Közben a Gazprom amit lehet, azt nem Ukrajnán keresztül szállítja, a Lengyelországba menő kivitel például egyre inkább Fehéroroszországon keresztül megy már.

A vita miatt veszélybe került európai import miatt összeültek az EU tagállamok brüsszeli képviselői, illetve delegáció indult hétfőn Kijevbe, a cseh ipari miniszter vezetésével.

A magyar kormány visszarendelte állomáshelyükre a szabadságon lévő a kijevi és a moszkvai nagyköveteket.