Ukrajnából nem jön gáz Magyarországra

2009.01.06. 16:11
Nem jön gáz Ukrajnából Magyarországra – jelentette be a földgázellátási krízisbizottság keddi ülése után Molnár Csaba energetikai miniszter. A tározókból naponta legfeljebb 51 millió köbméter gáz nyerhető ki, a keddi fogyasztás 68 millió köbméter. A nagyfogyasztókat egyelőre csak kérik: gázról már üzemanyagra álljanak át, az esetleges korlátozásokról szerdán döntenek. Szlovákiában válsághelyzet van, Bulgáriában gyárak álltak le a gázkrízis miatt.

Magyarországra nem jön gáz Ukrajnából, a gázszállítás kedd délután fél négykor állt le – jelentette be Molnár Csaba energetikai miniszter. Az Ausztria felől érkező gáz mennyisége már kedd délelőtt elmaradt a megszokott szinttől. Az import kiesése zavarokat okozhat a gázellátásban, hiszen a keddre várható fogyasztás 68 millió köbméter, míg a hazai tározókból legfeljebb napi 51 millió köbméter nyerhető ki.

A miniszter arra szólította fel az alternatív üzemanyaggal is működő magyarországi erőműveket, hogy legkésőbb holnap délelőtt 11 óráig álljanak át a gázról az alternatív üzemanyagra – közölte a Független Hírügynökség. Molnár Csaba hozzátette: szerda délelőtt döntenek a stratégiai gáztározókban lévő félmilliárd köbméter gáz esetleges felhasználásáról, illetve az ipari fogyasztók esetleges korlátozásáról. Addig a kereskedelmi tározókból fedezik a fogyasztást.

Lakossági korlátozás nem lesz

Lakossági korlátozásra egyelőre nincs szükség, Magyarország tartalékai hetekre elegendőek - jelentette ki a miniszter. A szerdán életbelépő korlátozás napi 6-8 millió köbméter gáz "megtakarítását" jelenti – mondta Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója.

Mivel a tározókban 3,5 milliárd köbméter gáz van, és ebből naponta legfeljebb 51 millió köbmétert tudnak kinyerni, a készletek akár 70 napra is elegendők lehetnek. Ugyanakkor, mivel a téli gázfogyasztás jellemzően 60 és 70 millió köbméter között van – és a legkeményebb téli napokon 80 millió köbmétert is elérheti –, az import leállása lényegében a felhasználás korlátozását jelenti (a hazai termelésnek korábban 15 százalékát adó szőregi mezőt ugyanis a stratégiai tározó építése miatt leállították).

Éves szinten az ország 13-14 milliárd köbméteres fogyasztásából 5,5-6 milliárd köbméter a lakossági felhasználás, ami télen sem jelent többet napi 40-45 millió köbméternél. Ez azt jelenti, hogy a lakosság gázellátása – ha csak nem fordul extrém hidegre az időjárás – csak a tartalékokból is biztosítható.

Gázról olajra

A gázellátás akadálya esetén meghatározott sorrendben fogyasztói korlátozás is lehetséges, de még ennek előtte azokat a fogyasztókat kapcsolják ki a gázszolgáltatásból, amelyek más energiaforrás – jellemzően kőolaj – birtokában vállalták a megszakítást. A földgázfogyasztás korlátozásának sorrendjét minden év szeptember 30-ig a Magyar Energia Hivatal állapítja meg öt kategóriába sorolva a felhasználókat. A sor végén, a legvégső esetben korlátozható fogyasztói kört a háztartások és bizonyos kommunális fogyasztók jelentik (a gázfogyasztás korlátozásáról bővebben a Földgázszállító Zrt. honlapján olvashat).

A hivatal határozata alapján először az olyan ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági nagyfogyasztók földgázfelhasználását korlátozzák, amelyek 2500 köbméter/óra, vagy ennél nagyobb teljesítményt kötnek le és technológiai károkozás nélkül szüneteltethető a szolgáltatás, valamint nem érinti a háztartási és kommunális fogyasztókat. A korlátozás elrendelése után négy órán belül át kell állni más üzemanyagra. Ugyancsak ennyi időre korlátozható a fentinél kisebb kapacitást lekötő hasonló fogyasztói kör.

Ezt követően lehet korlátozni azokat a ipari, illetve kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztókat, amelyek a fenti két kategóriába nem tartoznak, de ezeket csak olyan hányadban, amely nem érinti a háztartási és kommunális célú fogyasztást. Ebben a körben az átállást 8 óra alatt végre kell hajtani. A korlátozási sorrendben az utolsó előtti fogyasztói körbe az utolsó kategóriába nem sorolt kommunális fogyasztók tartoznak.

Titkos offenzívát indítottunk nyilvánosan

Magyarországon az éves földgázfelhasználás 13-14 milliárd köbméter, ennek több mint háromnegyede közvetlenül vagy közvetve orosz import. Az egyetlen magyarországi földgáztároló társaság, az E.ON Földgáz Storage Zrt. tárolókapacitása mintegy 3,8 milliárd köbméter, de ebből 200 millió köbméter a stratégiai készletet szolgálja. A hazai kereskedelmi gáztározókban jelenleg összesen mintegy 3 milliárd, két stratégia tározóban pedig összesen 500 millió köbméter gáz van.

Magyarország időközben, az elmúlt napok diplomáciai tevékenysége után, diplomáciai offenzívát is indított a gázkrízis miatt – ezt Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára nyilatkozta kedden az MTI-nek (a gázszállítás nem sokkal ezt követően állt le). Az államtitkár szerint elfogadhatatlan ugyanis, hogy az orosz-ukrán kereskedelmi vita áldozatai az európai gázfogyasztók legyenek.

Európa behálózva - az orosz gáz útja

A diplomáciai lépéssorozatról a következő egy-két napban nem kívánnak részleteket közölni, mert nem akarják veszélyeztetni a tárgyalások sikerét. A diplomáciai offenzíva lépéseiről kedden Fekszi Márta külügyi államtitkár, Banai Károly, a miniszterelnök külpolitikai tanácsadója és Molnár Csaba energiaügyekért felelős miniszter állapodott meg.

Az államtitkár a titkos offenzívának mondott intézkedéssorozat minden lépéséről beszámolt. Elmondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelet írt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöknek, Julia Timosenko ukrán kormányfőnek, valamint Viktor Juscsenko ukrán elnöknek, "amelyben jelzi: a magyar kormány számára elfogadhatatlan, hogy Oroszország és Ukrajna vitájának árát az európai fogyasztók fizessék meg".

A levél másolatát Büsszelbe és Prágába is elküldtük. Következő lépésként a csütörtöki prágai informális európai miniszteri konferencián Göncz Kinga külügyminiszter ismerteti a magyar kormány javaslatát egy európai cselekvési tervről. A magyar álláspontot még kedden ismertetik az Európai Unió soros elnökségével, a bizottsággal, továbbá az érintett uniós tagállamokkal, valamint - megfelelő utasítással - Magyarország moszkvai és kijevi nagykövetségével. A magyar diplomatáknak szerdán délutánig kell jelentést tenniük a Külügyminisztériumnak a magyar kezdeményezés fogadtatásáról.

Szlovákiában már válsághelyzet van

Az ukrán-orosz gázvita kedden eszkalálódott, Ukrajna megcsapolta a tranzitgázt, válaszul a Gazprom radikálisan lecsökkentette a szállított gáz mennyiségét. A Gazprom kedden körülbelül 65 millió köbméter földgázt szállított európai vevőinek Ukrajnán át a január elseje óta szokásos, napi 300 millió köbméter helyett. Mindkét fél a másikat hibáztatja a kialakult helyzetért. A gázszállítmány ilyen mértékű csökkenése kritikus helyzetbe hozott több országot.

Szlovákiában szükségállapotot vezettek be, miután 70 százalékkal csökkent az importált gáz mennyisége. Bulgáriában is lecsökkentették a szolgáltatást, két gyár le is állította a termelést. Korlátozásra készülnek Lengyelországban is, a szerződéses mennyiség 15 százaléka érkezik csak meg.

Ausztriába és Szlovéniába a várt mennyiség tíz százaléka érkezett csak meg, Olaszországba alig húsz. Teljesen leállt a szállítás Görögország, Macedónia, Románia és Törökország felé. Bosznia-Hercegovinába 25 százalékkal kevesebb gáz érkezik. A reggeli órákban Horvátországba sem érkezett gáz, de a szállítást nappközben újraindították. Az európai gázhelyzetről bővebben >>>