Gáz: válsághelyzet Szlovákiában

2009.01.06. 08:12
Az ukrán Naftogaz szerint a Gazprom a szerződött mennyiség egyharmadára csökkentette az európai tranzitgáz mennyiségét. Ellátási zavarok vannak Európában. Az osztrákok az orosz gáz tíz százalékát kapják, Szlovákiában válsághelyzet van, Bulgáriában gyárak álltak le.

A Gazprom orosz energetikai cég drasztikusan csökkentette az Ukrajnán keresztül áramló, európai fogyasztóknak szánt földgázszállításait. "A szállítmányt indoklás nélkül napi 92 millió köbméterre csökkentették az ígért 221 millió köbméter helyett. Nem tudjuk, hogyan fogunk gázt szállítani Európába" – mondta a Naftogaz szóvivője. Valentyin Zemljanszkij kedd reggeli nyilatkozata szerint "ez azt jelenti, hogy néhány órán belül problémák lépnek fel az európai szállításban." kora délután a Naftogaz vezetője már azt mondta, hogy akár teljesen leállhat az orosz gáztranzit.

A Gazprom Londonban tartott tájékoztatón elismerte, hogy csökkentették az Európába tartó szállítást, de ugyanakkor Ukrajnát hibáztatja a kialakult helyzetért. A Gazprom a normális földgázmennyiség hetedét tudja Európába exportálni. A vállalat szerint Ukrajna a négy vezetékből hármat zárt le éjszaka – mondta Alekszandr Medvegyev vezérigazgató-helyettes. Medvegyev adatai szerint Ukrajnából a jelenlegi helyzet alapján a Gazprom által exportált gázból naponta mindössze 40 millió köbméter jut tovább Európába, ami "példátlan mennyiségcsökkenés". A Gazprom vezető tisztviselője "nagyon fontosnak" nevezte, hogy a két tervezett alternatív vezetékrendszer, az Északi és a Déli Áramlat minél előbb megépüljön.

Az MTI kérdésére, hogy az évente visszatérő orosz-ukrán gázvita és az ebből eredő ellátási fennakadások véleménye szerint nem adnak-e újabb lendületet az európai Nabucco vezetékrendszer beruházásának, amelynek célja a függés csökkentése az orosz szállításoktól, Medvegyev azt mondta: a Nabucco-tervezetet a Gazprom nem tekinti saját, Ukrajnát elkerülő tervezett vezetékrendszerei versenytársának. "Isten áldja a Nabuccót", de Európának mindegyik vezetékrendszerre szüksége lesz, ha a jelenlegi gazdasági visszaesés után ismét növekszik a földgázfogyasztás, fogalmazott az orosz földgázcég vezérigazgató-helyettese.

A szlovák kormány kedden kora délután szükségállapotot rendelt el a gázellátásban, miután 70 százalékkal csökkent az országnak szállított földgáz mennyisége, jelentették be Pozsonyban a gazdasági minisztériumban. A szükségállapot keretében felkészülnek az ipari nagyfogyasztók ellátásának korlátozására, ha a helyzet nem rendeződnék hamarosan. A kormány mindent megtesz azért, hogy a háztartások, a kórházak és az iskolák ne szenvedjenek hiányt.

A balkáni szállítás leállt

Az ukrán bejelentéssel egyidőben közölte a bolgár energetikai miniszter, hogy éjszaka leállt a gázszállítás Bulgária, Görögország, Macedónia és Törökország felé – tudósít a New York Times. Bulgária gázszükségletének túlnyomó részét kapja Oroszországból, és csak néhány napnyi tartalékuk van. A Bulgargaz kénytelen volt lecsökkenteni szolgáltatását, és felszólítani vásárlóit, hogy lehetőség szerint álljanak át más energiahordozóra, például gázolajra. A Neohim és az Agropolihim nevű műtrágyagyártó-vállalatok leállították termelésüket.

A török energetikai miniszter, Hilmi Guler megerősítette, hogy az Ukrajna felől érkező vezetéket teljesen elzárták kedd éjszaka. Ezzel egyidőben a Fekete-tengeren át jövő gázvezetéken több gázt szállítanak Oroszországból. A Reuters egy nevét elhallgató forrást idéz az ankarai iráni nagykövetségről, aki szerint Irán hajlandó növelni a Törökország felé irányuló gázmennyiséget.

Ezt a 65,3 millió köbméternyi földgázt Putyin kormányfő hétfői bejelentése szerint Ukrajna megkerülésével Törökországon és Fehéroroszországon keresztül akarják szállítani. Kijev tagadja a lopás vádját és Oroszországra hárítja a felelősséget, amiért az nem hajlandó többletmennyiség szállítására.

Ausztriába az orosz gáz tizede érkezik

A szokásosnál jóval kevesebb orosz gáz jut el Ausztriába kedd hajnal óta. Az OMV azt közölte: a korábban szállított mennyiségnek csupán tíz százaléka érkezik jelenleg a baumgarteni gázelosztó központba. A cég tájékoztatója alapján a Gazprom orosz vállalat előzetesen értesítette az osztrák felet, hogy a kedd éjféltől a korábbinál 30-40 százalékkal kevesebb földgázt tud szállítani. A tényleges csökkenés azonban eléri a kilencven százalékot.

Mind az OMV, mind leányvállalata, az EconGas állandó kapcsolatban van a Gazprom illetékeseivel. A konszern közleményében megnyugtatta a felhasználókat, hogy a jelenlegi fogyasztási és időjárási feltételek közepette maradéktalanul gondoskodni tud az ellátástól. Az EconGas tározóiban 1,7 milliárd köbméter földgáztartalék található. Ausztriában évente mintegy 8 milliárd köbméter gázt használnak fel. Ennek 51 százaléka Oroszországból származik, durván egy harmada egyéb importból, közel 18 százaléka pedig hazai forrásokból.

Kedd délelőttre teljesen leállt viszont a horvátországi gázszállítás, közölték zágrábi hivatalos források. Radikálisan változott a helyzet keddre virradóan Csehországban is – jelentette ki kedden Martin Rimar ipari és kereskedelmi miniszter. A gáz csehországi fő szállítója, a RWE Transgaz azt közölte, hogy az orosz Gazprom Export által Ukrajnán és Szlovákián keresztül szállított mennyiség jelentősen visszaesett.

Németországban is erősen érezteti hatását az orosz-ukrán gázvita. Az E.ON német energetikai cég délelőtt arról számolt be, hogy az elmúlt órákban az országba irányuló vezetékeken keresztül a korábbinál kevesebb földgáz érkezett, mindennek pontos mennyiségét azonban nem közölték.

Háromnegyedével esett a román szállítás

A Reuters kedd délelőtti jelentése szerint a Romániába érkező orosz gáz mennyisége szintén drasztikusan, 75 százalékkal csökkent (a román gázszállítások már pénteken 30-40 százalékkal csökkentek). A román gázimportőr, a Transgaz igazgatója, Ioan Rusu ugyanakkor azt mondta, hogy az ország ezt a telet akkor is át tudja vészelni problémák nélkül, ha a gázvita elhúzódik. A késő délutáni órákban már egyáltalán nem érkezett gáz a két betáplálási pont egyikén, a romániai tranzitvezeték Isacceánál lévő, 2-es számú állomásán, ahol naponta 4,7 millió köbméter a beérkező normál mennyiség.

Románia sokkal kevésbé függ az orosz gáztól, mint a többi volt kommunista ország, éves szükségletének a 65 százalékát saját gázmezőiből termeli ki, és csak a szükséglet egyharmadát importálja Oroszországból. Romániában a gázmező nagysága nagyjából 2,2 milliárd köbméter, naponta 26 millió köbmétert termelnek ki.

Lengyelország felé is csökkentette a gázszállítást Oroszország, mégpedig öt százalékkal. A lengyel energiahivatal vezetője szerint mindez nem zavarja a gázellátást Lengyelországban. A lengyel tározók telítettsége 85 százalékos.

Az EU Kijevben tartózkodó delegációjának egy magas rangú képviselője azt mondta, a helyzet drámaira fordult éjszaka és egyre rosszabb lesz. Az Európai Bizottság és az EU cseh elnöksége kedden közösen követelte Oroszországtól és Ukrajnától a gázszállítás azonnali helyreállítását. A Brüsszelben kiadott nyilatkozat szerint az orosz és az ukrán hatóságok által korábban adott biztosítékok ellenére, előzetes figyelmeztetés nélkül, lényeges mértékben csökkentették az Európai Unió több tagállamába irányuló gázszállítást, ami teljességgel elfogadhatatlan helyzetet teremtett. A gázszállítás haladéktalan helyreállítása mellett Brüsszel azt is követeli, hogy az orosz és az ukrán fél azonnal kezdje újra egymással a tárgyalásokat, kétoldalú kereskedelmi vitájuk végleges rendezése érdekében.