Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Magyar munkaerőt szívhat el Szlovákia

2005.04.04. 12:17
A Wall Street Journal szerint Magyarországnak fel kell készülnie, hogy nem számíthat a végtelenségig a szlovák munkaerőre. Az ingázás néhány éven belül irányt változtathat - figyelmeztet a lap.
A nagy munkanélküliség elől menekülő szlovákokat eddig vonzották a magyarországi munkalehetőségek, de a Szlovákiába települő új ipari vállalkozások megfordíthatják a munkaerő-áramlást - írta hétfői számában a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása.

A lap emlékeztet, hogy Észak-Dunántúlon, Esztergom, Tatabánya és Győr környékén a különböző cégek tömegesen alkalmaznak Dél-Szlovákiából érkező munkaerőt. Ebben segített a két ország közötti politikai feszültségek csökkenése és a Mária Valéria-híd felépítése - az pedig, hogy az illetők általában szlovákiai magyar nemzetiségűek, minimálisra csökkenti a nyelvi korlátokat.

Ezt a folyamatot tovább erősítette, amikor tavaly májusban mindkét ország az EU tagjává vált - így ugyanis a munkavállalási engedélyek kiadása immár nem hónapokat, hanem csak heteket igényel. A Győr-Moson-Sopron megyei munkaügyi hivatal egyik illetékese szerint - akit a lap idéz - a megyében a szlovák dolgozók száma az uniós tagság óta megháromszorozódott.

Azonban a magyarországi munkáltatók, akik egyre nagyobb számban támaszkodnak a határon túli munkaerőre, attól tartanak, hogy a migráció néhány éven belül könnyen irányt változtathat, írta a Wall Street Journal, az elmúlt időszak szlovákiai beruházási dömpingjére emlékeztetve. "Ez kritikus munkaerőhiányt okozhat majd e térségben, amely jelenleg az európai uniós munkaerőmobilitás mikrokozmoszának számít" - olvasható az újságban.

Ezt a lehetőséget támasztja alá egy szlovákiai magyar véleménye is: mint a lapnak elmondta, mihelyt jó munkalehetőséget talál otthon, saját hazájában, nem fog többé átjárni Magyarországra. És a szlovákiai, dunaszerdahelyi munkaügyi központ vezetője, Varga Tibor is figyelmeztet: az olyan óriáscégek, mint a Peugeot és a Volkswagen már ma is ezreket foglalkoztatnak, és az alvállalkozók révén még több embernek adnak munkát, azaz a magyar cégeknek hamarosan versenyezniük kell majd a szlovákiai munkaerőért.