Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Csődbe ment Zarándok

2002.03.13. 08:59
A Dunaferr-botrányok miatt elhíresült Zarándok János vállalkozó bányacége, a Mészkő és Dolomit Kft. (MD) március 18-án csődeljárást kezdeményez saját maga ellen a bíróságon - mondta az üzletember a Népszabadságnak.
A cég mintegy 100 millió forintos tartozásával szemben összesen 260 milliós kintlévőség áll - szögezte le Zarándok. A csődeljárást állítása szerint azért kérik, mert az a szükséges leépítések után - mintegy száz embert kell elbocsátaniuk - védelmet jelent a megmaradó száz alkalmazottnak. Bár Zarándok korábban többször is azt nyilatkozta, hogy az MD felszámolását fogja kezdeményezni, már nem kívánja megszüntetni cégét.

Ki tartozik kinek?

Ismeretes, hogy Zarándok régi ismerőse, kollegája, újabban pedig üzleti ellenfele Orbán Győzőnek, a miniszterelnök bányatulajdonos édesapjának.

Zarándok szerint cége azért került nehéz helyzetbe, mert a mai napig nem sikerült megállapodást kötnie a Dunaferr Rt. Acélművek Kft.-jével az idei dolomit- és mészkőszállításokról. A vasmű a bányatulajdonos szerint 150 millió forinttal tartozik az MD-nek, ám nem fizet, ellenkezőleg: minőségi kifogásokra hivatkozva kártérítést követel.

Mégsem jutott dűlőre

A Népszabadság szerint január végén az Acélművek Kft. és az MD már megegyezésre jutott a mészkő- és dolomitszállítások áráról, illetve mennyiségéről. Szűcs László, az Acélművek Kft. ügyvezető igazgatója akkor azt nyilatkozta: akár napokon belül aláírhatják a szerződést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!