Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Fizetnek a biztosítók a felgyújtott autókért és a betört ablakokért

2006.09.27. 10:50
Bár a szerződések szerint nem kellene, a biztosítók többsége megtéríti a múlt heti zavargások alatt bekövetkezett károkat. A biztosítók méltányosságra hivatkoznak.

A múlt heti zavargások után az első hírek arról szóltak, hogy a biztosítók befogadják ugyan a kárbejelentéseket, de nem fizetnek a károsultaknak. A szerződésekben ugyanis szerepel, hogy a biztosítás nem vonatkozik terrorizmus, zavargás vagy háborús helyzet miatt bekövetkezett károkra. A biztosítási gyakorlat egyébként a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után változott meg.

Méltányossági alapon

A biztosítók közül elsőként az Allianz jelentette be, hogy méltányossági alapon mégis kifizeti a keletkezett károkat. Erre a célra a cég 100 millió forintos méltányossági alapot hozott létre, amelynek terhére fogadják a bejelentéseket. Az ügyfelek eddig 30 autókárt jelentettek be, amelyek az MTV székházának környékén történtek.

A Generali Biztosítóhoz eddig néhány tucat bejelentés érkezett, többségük a körútról, a legtöbben kirakatbetöréseket és lopást jelentettek – nyilatkozta az Indexnek Flachner Tamás, a vagyon kárrendezési csoport vezetője. Jelenleg a káresemények felmérése történik, majd a károk egy részét méltányosságból megtérítik.

Az MTV székháza is a Generali Biztosítónál van biztosítva. Mint arról hírt adtunk, a kárszemle már a múlt héten megvolt, de akkor még nem dőlt el, kifizetik-e a keletkezett károkat. Flachner Tamás elmondta, a döntés azóta megszületett, a biztosító kifizeti a kár egy részét. „Mivel nagyobb káreseménnyel állnak szemben, valamennyi kárt fel szeretné mérni a biztosító, ezek után dönt arról a társaság vezetése, hogy mennyit térítenek meg”.

Már fizettek is

Az Aegon Biztosítóhoz beérkezett kárbejelentéseket már ki is fizették. Drevenka Edit kommunikációs igazgatótól megtudtuk, hogy személyi sérülésről, lakáskárokról, ablakbetörésekről érkeztek bejelentések néhány milliós értékben. A biztosító nem minősítette a károkat, mindenkinek fizetett.

Felmerül a kérdés, hogy a biztosítók miért fizetnek ilyenkor, hiszen a szerződések szerint nincsenek erre kötelezve. A biztosítók szerint a válasz egyszerű: üzletpolitikai szempontok vezérlik a társaságokat, meg akarják tartani a régi ügyfeleket és újakat akarnak szerezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!