Az Euronext is időjárástőzsdét indított

2002.01.22. 16:06
A frankfurti értéktőzsdét üzemeltető Deutsche Börse után és a londoni LIFFE után a Euronext is kínál időjárási adatokat kimondottan a piaci résztvevők számára.
A párizsi, az amszterdami és a brüsszeli tőzsdék egyesítéséből létrehozott Euronext a Météo-France francia meteorológiai szolgálattal közösen indította a NextWeather indexet.

Jövőre már konkrét viszontagságok ellen is védekezhet a befektető

Az új pénzügyi termék lehetővé teszi felhasználóinak, hogy az időjárási kockázatokat figyelembe vegyék üzletkötéseiknél, illetve az időjárásra való fogadással egyensúlyozzák időjárásfüggő befektetéseiket. Jövőre bevezetik azokat a származékos termékeket, amelyekkel a befektetők az időjárás viszontagságai ellen biztosíthatják magukat - mondta a Euronext szóvivője.

A NextWeather összesen hat franciaországi indexet fog át, egy országos és öt regionális mutatót. Szeptembertől Belgiumra és Hollandiára is kiterjesztik, később pedig további európai országokra is. A londoni határidős és opciós tőzsdén (LIFFE) - amelyet a Euronext éppen felvásárol - decembertől lehet határidős időjárás-kontraktusokat kötni a párizsi, a londoni és a berlini napi átlaghőmérséklet alapján.

2005-re 70 milliárd dolláros forgalom

Európában 1999-től 2001 végéig származékos időjárás-termékekkel 75 millió dollár értékben kereskedtek a tőzsdén kívüli forgalomban, az Egyesült Államokban a forgalom 7 milliárd dollár volt ugyanannyi idő alatt. Szakértők becslése szerint 2005-ben a származékos időjárási termékek forgalma világviszonylatban már 70 milliárd dollár lesz.

Hűtésfokú és fűtésfokú napok

Az időjárásindexekkel egy elfogadott viszonyítási hőmérséklettől való eltéréseket lehet kezelni - magyarázta a Deutsche Börse szóvivője. A Deutsche Börse megkülönböztet fűtésfokú napokat 18 fok alatti és hűtésfokú napokat 18 foknál magasabb átlaghőmérséklettel. 18 fok hőmérséklet alatti napokon bekapcsolják a fűtést, 18 fok felett - mindenekelőtt az Egyesült Államokban - működésbe lépnek a klímaberendezések.

Egy meglepő összefüggés

A Météo-France felmérése szerint télen az energiafogyasztás 2 százalékkal emelkedik, ha a hőmérséklet 1 fokkal csökken. Ezzel szemben nyáron a hőmérséklet 1 fokos emelkedése Franciaországban a sörfogyasztást 5 százalékkal növeli.