Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az Euronext is időjárástőzsdét indított

2002.01.22. 16:06
A frankfurti értéktőzsdét üzemeltető Deutsche Börse után és a londoni LIFFE után a Euronext is kínál időjárási adatokat kimondottan a piaci résztvevők számára.
A párizsi, az amszterdami és a brüsszeli tőzsdék egyesítéséből létrehozott Euronext a Météo-France francia meteorológiai szolgálattal közösen indította a NextWeather indexet.

Jövőre már konkrét viszontagságok ellen is védekezhet a befektető

Az új pénzügyi termék lehetővé teszi felhasználóinak, hogy az időjárási kockázatokat figyelembe vegyék üzletkötéseiknél, illetve az időjárásra való fogadással egyensúlyozzák időjárásfüggő befektetéseiket. Jövőre bevezetik azokat a származékos termékeket, amelyekkel a befektetők az időjárás viszontagságai ellen biztosíthatják magukat - mondta a Euronext szóvivője.

A NextWeather összesen hat franciaországi indexet fog át, egy országos és öt regionális mutatót. Szeptembertől Belgiumra és Hollandiára is kiterjesztik, később pedig további európai országokra is. A londoni határidős és opciós tőzsdén (LIFFE) - amelyet a Euronext éppen felvásárol - decembertől lehet határidős időjárás-kontraktusokat kötni a párizsi, a londoni és a berlini napi átlaghőmérséklet alapján.

2005-re 70 milliárd dolláros forgalom

Európában 1999-től 2001 végéig származékos időjárás-termékekkel 75 millió dollár értékben kereskedtek a tőzsdén kívüli forgalomban, az Egyesült Államokban a forgalom 7 milliárd dollár volt ugyanannyi idő alatt. Szakértők becslése szerint 2005-ben a származékos időjárási termékek forgalma világviszonylatban már 70 milliárd dollár lesz.

Hűtésfokú és fűtésfokú napok

Az időjárásindexekkel egy elfogadott viszonyítási hőmérséklettől való eltéréseket lehet kezelni - magyarázta a Deutsche Börse szóvivője. A Deutsche Börse megkülönböztet fűtésfokú napokat 18 fok alatti és hűtésfokú napokat 18 foknál magasabb átlaghőmérséklettel. 18 fok hőmérséklet alatti napokon bekapcsolják a fűtést, 18 fok felett - mindenekelőtt az Egyesült Államokban - működésbe lépnek a klímaberendezések.

Egy meglepő összefüggés

A Météo-France felmérése szerint télen az energiafogyasztás 2 százalékkal emelkedik, ha a hőmérséklet 1 fokkal csökken. Ezzel szemben nyáron a hőmérséklet 1 fokos emelkedése Franciaországban a sörfogyasztást 5 százalékkal növeli.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?