Bernát, Felícia
EUR 383,51 Ft
USD 363,26 Ft
8 °C
30 °C

Levédenék az orosz vodkát

2003.06.07. 17:32
A magyar pálinkához hasonlóan az orosz vodka is nemzetközileg elfogadott márkavédjegy lehet, ha az orosz szabadalmi hivatalnak sikerül végigkilincselnie az összes vodkagyártó országot, és meg tud törni egy minisztergyilkossággal fenyegetőző orosz vodkagyárost.
Az orosz szabadalmi hivatal úgy döntött, az "orosz vodka" elnevezés ezentúl kizárólag az Oroszországban főzött és palackozott, bizonyos kritériumoknak megfelelően előállított italoknak adható.

Mint a pálinka

Az intézkedés abba a nemzetközi gyakorlatba illeszkedik, amely az olyan márkajegyeket védi mint amilyen a skót viszki, a champagne, a pármai sonka, a román cujka vagy a magyar pálinka.

Az orosz szabadalmi hivatalnak most minden olyan ország testvérhivatalába el kell juttatni az orosz vodka részletes leírását, amelyben nem eredetinek számító vodkát állítanak elő. Mivel az oroszok nemzeti itala rengeteg országban népszerű, a procedúra hosszú ideig eltarthat.

A Sztolicsnaja nem tágít

A szabadalmi hivatal tervei Jurij Sefler vodkabárónak felértek egy tőrdöféssel. Sefler már évek óta hadakozik az orosz földművelésügyi minisztériummal, hogy ismerjék el a gyárában készülő és világhírű Sztolicsnaja vodkát. Az üzletember még 1990-ben, a privatizáció során vásárolta meg a szeszfőzdét, amely azóta is jól menő kivitelt folytat, nyugati piacokra.

Sefler cége, a Svájcban bejegyzett SPI Groups évi 680 milliós bevételhez jut a vodka és egyéb márkaneves termékek, köztük a Moszkovszkaja vodka eladásából. A vodkabáró valószínűleg kénytelen lesz a lett fővárosba, Rigába költöztetni a céget.

Halálos fenyegetés

A hivatal rendelkezése tulajdonképpen az orosz állam és Jurij Sefler között folyó háború egyik állomása. Az üzletemberrel szemben most az orosz agrárminiszter, Vlagyimir Loginov vette fel a kesztyűt, mint az orosz termékek jogait védelmező állami vállalat vezetője.

A vodkaháború a tavalyi év közepén éleződött ki, amikor Loginov bejelentette Sefler halálosan megfenyegette őt, ezért az Interpol nemzetközi körözést adott ki a vállalkozó ellen.

Az elfajuló küzdelemnek talán véget vethet az Interpol lépése, amely széleskörű egyetértésre talált a nyugati befektetők között. Sokak szerint az ügy kimenetele egyben a posztszovjet reformok életképességének próbája is. Putyinék vizsgájának fő feladata az orosz üzleti szféra törvényességének helyreállítása.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek