2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Kutyaszorítóban az észtek

2009.06.02. 06:52

Ha alapvető változás nem következik be, Észtország a jövő évet 15 milliárd koronás költségvetési hiánnyal zárja - nyilatkozta a tallinni rádiónak Aivar Soerd, aki várhatóan a következő kormány pénzügyminisztere lesz. Szerinte aggasztó az ország pénzügyi helyzete, különösen, hogy a tartalékok havi 1-2 milliárd koronával csökkennek. Az általa megjósolt hiányt azért tartja veszélyesnek, mert a maastrichti kritériumok teljesítéséhez a jelenlegiről 10 milliárd koronával kellene lefaragni a költségvetés kiadásait, illetve az államháztartási deficitet. Meggyőződése, hogy a célt csak adóemeléssel lehet elérni, például a személyi jövedelemadó növelésével és az áfa 2 százalékos felemelésével.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy az észt statisztikai hivatal által most nyilvánosságra hozott adatok szerint az ipari termelés áprilisban 34 százalékkal zuhant a tavalyihoz képest. Ráadásul a trend is kedvezőtlen, mert tavaly decemberben még csak 22 százalékos volt a visszaesés, januárban 26, februárban és márciusban viszont 30 százalékos. Az ok a külső és a belső piac egyidejű beszűkülése: az export áprilisban 40, a hazai értékesítés 30 százalékkal esett.

Az észt kereskedelmi és iparkamara elnöke, Toomas Luman szerint a magánszektor versenyképessége jelentősen javult a radikális árcsökkentésnek köszönhetően, szerinte nem lenne értelme a korona leértékelésének, ehelyett az euró mielőbbi bevezetésére volna szükség.