Lassan búcsút inthetünk a dollár mindenhatóságának

2009.06.14. 15:20 Módosítva: 2009.06.14. 15:29
Gyengülni fog a dollár globális tartalékdeviza szerepe Nouriel Roubini szerint. A közgazdász professzor úgy véli, hogy ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni, hanem fokozatosan szorul majd háttérbe az amerikai fizetőeszköz.

A jóslatairól híres közgazdász is csatlakozott az elmúlt hetek egyik legnagyobb vitájához, vagyis hogy a dollár megtarthatja-e globális tartalékdeviza "kiváltságát". Meglátása szerint hamarosan kiegészítő devizák megjelenésével találkozhatunk ezen a téren, fokozatosan fog háttérbe szorulni az amerikai zöldhasú. (Roubini akkor lett felkapott, amikor a pénzpiaci világválság kirobbanása előtt fél évvel felhívta a figyelmet a veszélyre.)

A dollár globális tartalékdeviza szerepével kapcsolatos kérdések ezen a héten kerültek ismét a pénzpiacok érdeklődésének középpontjába, miután a legnagyobb fejlődő országok illetékesei (Brazília, Oroszország, Kína, India) úgy fogalmaztak, hogy elkezdik diverzifikálni devizatartalékaikat. Az óriásira duzzadt amerikai költségvetési hiány finanszírozásához pedig az USA-nak rendkívül nagy szüksége van a külföldiek (jegybankok) forrására, miközben eddig is az elsődleges szerepet játszották a külföldiek az állampapírpiacon (egyedül Kína 744 milliárd dollár értéken rendelkezik amerikai állampapírral).

A dollár térvesztésével kapcsolatos aggodalmak az állampapírpiacon is tükröződtek a héten: a hosszú lejáratú államkötvények hozama többhónapos csúcsra emelkedett, ami megnöveli az USA finanszírozási költségeit.

A Bloomberg tudósítása szerint Roubini egy csütörtöki athéni konferencián azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok nem építhet az erős gazdasági növekedésére közpénzügyeinek helyreállításakor. A következő két évben gyenge lábakon maradhat a világgazdaság, az USA jövőre is csak 1 százalékos GDP-növekedést produkálhat – emelte ki az RGEMonitor elemzőgárda vezetője.