Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Roubini: Összeomolhat a világgazdaság

2008.11.06. 10:21
A pénzügyi válság óriási fordulatot hoz a világgazdaságot meghatározó két nagy gazdaság, az amerikai és a kínai működésében. Hosszú és kemény világválságra készülhetünk – írja blogjában Nouriel Roubini közgazdász professzor.

Az elmúlt években a világgazdaság motorját alapvetően két tényező adta: az amerikai fogyasztás és a kínai termelés. Az Egyesült Államok fogyasztói többet költöttek a rendelkezésre álló jövedelmüknél, és az ország komoly folyó fizetésimérleg-hiányt halmozott fel, mindeközben Kína egyenlege óriási többletet mutatott - írja Nouriel Roubini.

A pénzügyi válság azonban óriási fordulatot hoz mindkét gazdaságban és amennyiben Roubini ezen jóslatai (mint már korábban számos más prognózisa) is bekövetkeznek, akkor az egész világgazdaság a "kemény földetérés" forgatókönyvvel és elhúzódó gazdasági visszaeséssel néz majd szembe.

Az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy a világgazdasági növekedés egyik motorja gyakorlatilag leállt. A legutóbbi amerikai makrogazdasági adatok ugyanis kiábrándítóak, összeomló lakossági fogyasztásról tanúskodnak, a lakás- és autóértékesítések jelentősen esnek, és az ipari termékek iránt is visszesett a kereslet. Az Egyesült Államok legfrissebb adatai szerint a helyzet az 1974-75-ös recessziónál is súlyosabb - foglalja össze Roubini.

Roubini még október közepén fogalmazta meg borús nézeteit az USA gazdaságának kilátásairól, miszerint 40 év legsúlyosabb recessziójával kell szembenézni. Akkor a közgazdász professzor úgy fogalmazott, hogy az amerikai recesszió két évig is eltarthat, a munkanélküliségi ráta a mostani szintekről 9 százalékra emelkedik, és a már most is nyomott ingatlanpiaci árak további 15 százalékot eshetnek.

Nem Roubini az egyetlen professzor, aki komoly amerikai recessziót jósol. Paul Krugman, a friss Nobel-díjas közgazdász is úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak veszélyes recesszióra kell készülnie. Roubini szerint azonban sokkal inkább aggasztóak azok a jelek, miszerint komolyan elakad a kínai gazdasági növekedés.

A közgazdász ezért fontosnak tartja sorra venni azokat a tényezőket, amelyek a kínai lassulást és a "kemény földetérést" eredményezhetik. A kínai gazdasági növekedés a harmadik negyedévben 9 százalékra lassult az előző 10,1 százalékról, éles visszaesés mutatkozik a tartós fogyasztási cikkek keresletében, és az építőipari aktivitás csökkenése nagy szerepet játszik a gyenge ipari teljesítményben. Az ipari termelés növekedése a hat évvel ezelőtti szintre esett vissza, amiben szerepe lehet az olimpiának is: a pekingi levegő szennyezettségét csökkentendő több gyár is leállította a termelését.