Ivó, Milán
9 °C
17 °C

A plázákban jövőre jön el a mélypont

2008.10.30. 07:52
A vásárlóerő visszaesése alapvetően a bevásárlóközpontok bérlőit érinti, ám az iparág szereplői abban bíznak, hogy a recesszió nem tart tovább egy-másfél évnél. Annak egyelőre nincs jele, hogy a felfokozott fejlesztési kedvet visszavetné a hitelszűke.

A bevásárlóközpontok tulajdonosai rövid távú, egy-másfél éves recesszióra készülnek, így a 2009-es esztendőt tartják a legkritikusabbnak - tájékoztatott Balatoniné Kiss Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára. Hozzátette: most készülnek a jövő évi költségvetések, amelyeknek már kalkulálniuk kell a kereslet csökkenésével, hiszen a munkanélküliség várható növekedése és az áruhitel-feltételek kedvezőtlenebbé válása ezt eredményezi.

A divatáruk és a tartós fogyasztási cikkek piacán a telítődés miatt a forgalomnövekedés üteme már korábban elkezdett csökkenni, jövőre viszont a költések kisebb mérséklődése vagy stagnálása várható.

A jelenlegi helyzetben a bevásárlóközpontok arra törekednek, hogy sikeres karácsonyi szezont vezényeljenek le, mert az ünnepi időszak eredményei alapot, tartalékot teremthetnek a jövő év elejére. Miután a gazdasági nehézségeket először a nagyobb értékű cikkek - híradástechnikai termékek, bútorok - forgalma sínyli meg, az ünnepekre készülődve a kisebb értékű áruk lehetnek kelendőbbek, azaz például a könyvesboltok jól járhatnak.

Hosszabb távon viszont optimistának tűnnek a bérlők, hiszen - ahogyan azt az Arena Plazánál is látni lehetett - egyre többen keresik a nagy, 100-300 négyzetméteres üzlethelyiségeket.

A vásárlóerő csökkenése alapvetően a bérlőket sújtja, hiszen a bevásárlóközpontok tulajdonosai így is, úgy is igényt tartanak a kialkudott bérleti díjra. E tétel egyébként - ha gyengül a forint - szintén rontja az üzletek jövedelmezőségét, ugyanis a bérleti díjakat euróban határozzák meg. A most folyó bérbeadásokat tekintve viszont a beruházók arra panaszkodnak, hogy miután sok kereskedelmi lánc leállította az expanziót, nem könnyű megtölteni az új áruházakat - mondta a főtitkár hozzátéve, hogy e téren is csak egy-másfél éves távon várnak nehézségeket.

A bérleti díj körüli alkuban most sincs nagyobb mozgástér, mint máskor, mert a beruházónak tartania kell a 7-10 éves megtérülési időt, ám az mérlegelés tárgyát képezheti, hogy az 1996-2002 között szokásosnak számító, tízéves bérleti szerződések helyett rövidebb futamidejűt kössenek.

A hitelfeltételek romlása elvileg a folyamatban lévő és a tervezett beruházásokra lehet kedvezőtlen hatással, ám a szakember szerint még nem lehet megmondani, a megálmodott bevásárlóközpontokból végül melyik nem valósul meg. Van, amelyik már öt éve létezik a tervrajzokon, de az építkezéshez még nem fogtak hozzá, ám ennek nincs köze a krízishez - fogalmazott Balatoniné Kiss Judit. Hozzátette: a beruházók általában tőkeerős cégek, amelyek talán könnyebben átvészelik a mostani időszakot. Mindenesetre olyan projektről nem hallani, amelyet lefújtak vagy a krízis miatt értékesítettek volna.