Paulina
20 °C
35 °C

100 embert küldenek el a Shinwa miskolci gyárából

2008.10.14. 18:32
Elbocsátja dolgozóinak közel ötödét, csaknem száz alkalmazottat a következő hetekben a japán Shinwa konszern miskolci érdekeltsége, ez azonban nincs összefüggésben a jelenlegi pénzpiaci válsággal - mondta Mátó Tibor, a miskolci társaság humánerőforrás-igazgatója.

A több mint félezer embert foglalkoztató japán tulajdonú, Shinwa Kft. a héten közölte a térség munkaügyi központjával, hogy csoportos létszámleépítésre kényszerül. Mintegy száz, elsősorban betanított munkástól válunk meg - mondta Mátó Tibor.

Közlése szerint az európai és ázsiai autógyárak gépkocsikba szerelendő rádió-, cd-, és hifi-berendezések gyártásában közreműködő cég miskolci érdekeltségének a jövő évi megrendelései - főleg az autóipar recessziója miatt - csökkennek, ezért kell megválniuk alkalmazottaik egy részétől. Mátó Tibor elmondta: a termelés mostanihoz hasonló visszaesésére már volt korábban példa, akkor is elbocsátottak dolgozókat. A piac 2010-re ígérkezik kedvezőbbnek.

Azt azonban nem árt felidézni, hogy az elmúlt napokban sorra jelentek meg a hírek, hogy az autógyárak és a teherautó-gyárak üzemeket zárnak be, szüneteltetik a termelést és dolgozókat bocsátanak el. A világ pénzpiaci válsága ugyanis átterjed a reálgazdaságra és a lakossági kereslet visszaesése miatt van szükség a termelés korlátozására.