Ervin
14 °C
22 °C

Még mindig rendezetlen a Vir-szigeti ingatlanok sorsa

2009.08.06. 18:39
A Vir-szigeten hosszú éveken át engedély nélkül épült ingatlanok legalizálása még mindig nem rendeződött, a helyi építésügyi hatóság ugyanis nem volt felkészülve a több ezer kérelem feldolgozására - nyilatkozta csütörtökön egy, a horvátországi szigeten élő és dolgozó magyar ingatlanforgalmazó.

A Zadar közelében fekvő Viren éveken át jelentős számban épültek új házak, amelyek között több száz lehet magyar tulajdonosok birtokában. A horvát hatóságok 2006 májusában több tucatnyi ingatlant dózeroltak le. Azok ugyanis olyan helyen álltak, amelyek soha nem tartoztak építési övezetbe, vagy túl közel épültek a tengerparthoz, tulajdonosaik pedig a felszólítás ellenére sem bontották le épületeiket.

Mészáros Endre úgy látja, hogy a tömeges házbontások miatt elhíresült területen egyelőre nem sokat segített, hogy 2007-ben elfogadták a rendezési tervet, amely lehetővé tette az addig engedélyek nélkül épült ingatlanok utólagos legalizálását. Nagyon nagy a lemaradása a Zadar megyei építésügyi hatóságnak, amelyhez a magyar ingatlanos szakember is már több tucatnyi tervdokumentációt és kérelmet juttatott el az utóbbi években, de ezeket egyelőre csak iktatták, azóta sem dolgozták fel őket.

Csak Vir-szigeten mintegy 10 ezer épületet húztak fel illegálisan az évek során, a beadott engedélyek száma tehát meglehetősen nagy lehet. Mészáros Endre szerint nem készültek fel kellőképpen a hatóságnál erre a forgalomra, nincs elég szakember sem az iratok kezelésére.

Elmondta ugyanakkor, hogy az új építkezések megkezdésében viszont már vannak pozitív változások. Az év eleje óta csekély számban ugyan, de már adott ki az építésügyi hatóság engedélyeket új házak építésére, ezek birtokában tehát most már szabályszerűen lehet építkezni.

A magyar ingatlanforgalmazó úgy látja, hogy a magyar vásárlók érdeklődése csak kissé esett vissza az idén Zára környékén, de nem jellemző az sem, hogy tömegesen adnák el korábban megszerzett ingatlanjaikat. Az árakon sem érződik annyira a válság hatása, ugyanis az éveken át tartó folyamatos emelkedés idén is tapasztalható, csak a korábbinál kisebb, néhány százalékos mértékben.