Árpád
-2 °C
4 °C

A görögök csaltak a költégvetési adatokkal

2010.01.14. 15:49 Módosítva: 2010-01-14 15:53:09
Elítélte a görög államháztartási adatokkal kapcsolatos visszásságokat az Európai Bizottság 30 oldalas jelentése, amelyet e témában a tagállami pénzügyminiszterek felkérésére készített. Brüsszel arra készül, hogy újra javasolni fogja az államháztartási adatok európai szintű ellenőrzésének megteremtését.

Görögország a tavaly őszi parlamenti választásokat követő hatalomváltással egy időben hirtelen és igen jelentős mértékben felfelé módosította az államháztartási hiány 2009-es évre vonatkozó előrejelzését. A korábbi konzervatív kormány által ígért 3,7 százalékos GDP-arányos deficit helyett az új szocialista kabinet 12,5 százalékos hiányprognózist adott. Egyes elemzők szerint azonban ez sem a tényleges mérték, a valódi deficit elérheti a GDP 14,5 százalékát is. Az új kormány egyúttal 7,7 százalékra emelte a 2008-as hiány tényadatát is, amelyet elődje 5 százalékban jelölt meg, s ezt az alacsonyabb értéket az Eurostat is jóváhagyta tavaly áprilisban – írja a Portfolio.hu a Bruxinfo összeállítására hivatkozva.

Ilyen nagy mértékű módosítás rendkívül ritka más EU-tagállamokban, de már többször előfordult Görögország esetében - állapítja meg a jelentés, amely ennek kapcsán a görög statisztikai adatok minőségének hiányáról beszél. Majd megállapítja: a deficitadatok ismételt felülvizsgálata két, részben egymással összefüggő problémahalmazra vezethető vissza. Az egyik a statisztikai rendszer gyengesége, a másik viszont az illetékes görög intézmények hibái.

Az első problémahalmaz módszertani gyengeségeket és eljárásbeli hibákat mutat a görög statisztikai hivatalnál, a számvevőszéknél és a pénzügyminisztériumnál. A második viszont általában is a kormányzás hibáira, a gyatra koordinációra és az egyértelműen megszabott felelősségek hiányára utal. A görög hatóságok emiatt téves adatokat szolgáltattak, nem vették figyelembe a számviteli szabályokat, számviteli rendszerük nem volt megfelelő az EU számára megfelelő minőségű adatok meghatározásához - olvasható a jelentésben.

Mindezek tükrében a jelenlegi intézményi felállás nem garantálja a görög statisztikai hivatal függetlenségét, integritását és elszámoltathatóságát - véli a Bizottság. Különösen nagy gond, hogy a statisztikai hivatal szakmailag nem független a pénzügyminisztériumtól, ami lehetővé tette, hogy a deficitadatokat "más tényezők is befolyásolják, mint a magas színvonalú európai statisztikai adatok előállításához szükséges szabályozás és a jogilag kötelező érvényű elvek" - fogalmaz igen óvatosan a jelentés. Szóhasználata mögött azonban az a nyilvánvaló gyanú áll, amit Brüsszelben ma már sokan kész tényként kezelnek, vagyis az, hogy a görögök csaltak, illetve meghamisították az adatokat.

A Görögországban megjelenő problémák messze túlmennek azon a szinten, amit kizárólag a Bizottság statisztikai monitoring eszközeivel kezelni lehetne - mivel a Bizottságnak nincsenek könyvvizsgálói jogosítványai. A helyzetet ezért csak a görög kormányzat fellépése rendezheti - szögezte le a Bizottság. A görög hatóságoknak nem csupán a módszertani ügyeket kell kezelniük, hanem átlátható és megbízható munkamódszereket kell kialakítaniuk az illetékes kormányzati szervek között. Át kell továbbá alakítaniuk az intézményi felállást, hogy biztosítani lehessen a statisztikai hivatal és a deficitszámok elkészítésében illetékes egyéb testületek szakmai függetlenségét és teljes elszámoltathatóságát. Ha ez nem történik meg, a görög adatok megbízhatósága kérdéses marad - figyelmeztet a Bizottság.

Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos még 2004-ben arra kérte a Bizottságot, hogy olyan javaslatokkal álljon elő, amelyek lehetővé teszik a tagállamok által szolgáltatott államháztartási adatok ellenőrzését. A javaslatok meg is születtek, ám - jó néhány tagállam ellenállása miatt - elakadtak a Tanácsban. José Manuel Barroso bizottsági elnök most azt jelezte, hogy a következő Bizottság várhatóan újra előveszi ezt a témát. Szerinte valódi európai számviteli szabályokra és európai ellenőrzésre van szükség az államháztartási adatokat illetően.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?