Egyre többet keresnek a nők

2010.01.20. 17:09
Új trend van kialakulóban az Egyesült Államokban: egyre gyakoribb, hogy egy házasságban a feleség jobban képzett, mint a férje és több pénzt is visz haza. Egy friss felmérés szerint már minden ötödik házasságban ez a helyzet.

Komoly változások mentek végbe az utóbbi néhány évtizedben az Egyesült Államokban, de néhány ezek közül Magyarországra is igaz. Annak idején a férfiak jellemzően - hozzájuk képest - alulképzett, alig dolgozó nőket vettek feleségül, a nőtlen férfiak pedig általában jobb anyagi körülményekkel rendelkeztek, mint házas társaik, írta a Washington Post.

Mára a helyzet gyökeresen megváltozott: a férfiak számára jobb üzlet lett a házasság. A legtöbb nő legalább jó iskolai pedigrével rendelkezik, mint élete párja, és arányaiban sokkal többen is dolgoznak közülük. (Ez Magyarországon más tendenciát mutat, hiszen a rendszerváltás előtt is sok nő dolgozott. Az iskolázottság mértékének emelkedése a hölgyek körében viszont tény.)

Az Egyesült Államok statisztikai hivatalának adatai azonban tartogattak még meglepetést a kutatók számára: a most 30-44 éves korosztály házas tagjai közt már több a felsőfokú végzettséggel rendelkező nő, mint a férfi. Ami azonban még meglepőbb: az ilyen korú házastársak közt 28 százalékban a nőnek van magasabb iskolai végzettsége és csak 19 százalékban a férfinak. Az esetek több mint 50 százalékában a házastársak azonos szintű iskolai papírokkal rendelkeznek.

Bár az esetek 78 százalékában még mindig a férfi keres többet a családban, a nők lendületesen törnek fel: néhány évtized alatt 4-ről 22 százalékra emelkedett azon házaspárok aránya, ahol a hölgy keres többet.

A gazdasági válság ráadásul még inkább felgyorsította a folyamatot. Az állásukat vesztő dolgozók 75 százaléka férfi volt 2008-ban, vagyis a családi kassza egyensúlyban tartásában a nőkre több felelősség hárult, mint bármikor korábban.