Aliz
6 °C
14 °C

Egyre többet keresnek a nők

2010.01.20. 17:09
Új trend van kialakulóban az Egyesült Államokban: egyre gyakoribb, hogy egy házasságban a feleség jobban képzett, mint a férje és több pénzt is visz haza. Egy friss felmérés szerint már minden ötödik házasságban ez a helyzet.

Komoly változások mentek végbe az utóbbi néhány évtizedben az Egyesült Államokban, de néhány ezek közül Magyarországra is igaz. Annak idején a férfiak jellemzően - hozzájuk képest - alulképzett, alig dolgozó nőket vettek feleségül, a nőtlen férfiak pedig általában jobb anyagi körülményekkel rendelkeztek, mint házas társaik, írta a Washington Post.

Mára a helyzet gyökeresen megváltozott: a férfiak számára jobb üzlet lett a házasság. A legtöbb nő legalább jó iskolai pedigrével rendelkezik, mint élete párja, és arányaiban sokkal többen is dolgoznak közülük. (Ez Magyarországon más tendenciát mutat, hiszen a rendszerváltás előtt is sok nő dolgozott. Az iskolázottság mértékének emelkedése a hölgyek körében viszont tény.)

Az Egyesült Államok statisztikai hivatalának adatai azonban tartogattak még meglepetést a kutatók számára: a most 30-44 éves korosztály házas tagjai közt már több a felsőfokú végzettséggel rendelkező nő, mint a férfi. Ami azonban még meglepőbb: az ilyen korú házastársak közt 28 százalékban a nőnek van magasabb iskolai végzettsége és csak 19 százalékban a férfinak. Az esetek több mint 50 százalékában a házastársak azonos szintű iskolai papírokkal rendelkeznek.

Bár az esetek 78 százalékában még mindig a férfi keres többet a családban, a nők lendületesen törnek fel: néhány évtized alatt 4-ről 22 százalékra emelkedett azon házaspárok aránya, ahol a hölgy keres többet.

A gazdasági válság ráadásul még inkább felgyorsította a folyamatot. Az állásukat vesztő dolgozók 75 százaléka férfi volt 2008-ban, vagyis a családi kassza egyensúlyban tartásában a nőkre több felelősség hárult, mint bármikor korábban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?