Albin
0 °C
11 °C

Megugrott az autóértékesítés Nyugat-Európában

2010.02.16. 11:40
Erőteljesen nőtt a személygépkocsik forgalma januárban Európában, elsősorban annak köszönhetően, hogy sok országban még támogatják a régi autók lecserélését.

Az európai autógyártók szövetségének (ACAE) kedden ismertetett adatai szerint az Európai Unióban, valamint a három EFTA-tagországban - Izlandon, Norvégiában és Svájcban - 13 százalékkal 1,085 millióra nőtt az újonnan forgalomba helyezett autók száma januárban az egy évvel korábbihoz képest.

Magyarországon 54,6 százalékos visszaesésről számol be az ACEA. Tíz kelet-európai tagországban - beleszámolva Bulgáriát is - 23,5 százalék volt a csökkenés.

A legnagyobb mértékben Norvégiában bővült az autópiac, 81,2 százalékkal, a következő Portugália 62,1 százalékos növekedéssel. A legjelentősebb visszaesést Romániában regisztrálták, 84,6 százalékot.

Csehországban 22,3 százalékkal, Szlovákiában 0,3 százalékkal nőttek az eladások, Lengyelországban viszont 4,9 százalékkal csökkentek.

A nagy nyugat-európai piacok közül egyedül Németországban estek vissza az eladások januárban az egy évvel korábbihoz képest, 4,3 százalékkal, miután tavaly véget ért az autócsere program.