Német és francia bankokat fenyeget a görög válság

2010.02.17. 11:50

Főként német és francia bankok kerülhetnek nehéz helyzetbe a görög válság miatt. A két országból összesen 119 milliárd euró (32 ezer milliárd forint) értékben helyeztek ki bankhiteleket a súlyos költségvetési- és adósságproblémákkal küzdő Görögországban.

Az euróövezet két legerősebb államából további 900 milliárd euró hitel áramlott a nagy államadóssággal és magas költségvetési hiánnyal küzdő gyengélkedők angol rövidítéssel PIGS-nek nevezett csoportjának további országaiba, Portugáliába, Írországba és Spanyolországba.

A dél-európai négyek térségében kihelyezett valamennyi hitel közel 50 százaléka származik német és francia pénzintézetektől. Spanyolországban a legnagyobb mértékű a német és francia kitettség; a négy országban kihelyezett teljes hitelállomány nagyjából fele az egyebek mellett rekord magas, 20 százalék körüli munkanélküliséggel bajlódó országba áramlott.

A Dow Jones hírügynökség beszámolójában szereplő számok a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) adatbázisából származnak. Maguk a hitelező intézmények nemigen nyilatkoznak az ügyben. Annyi azonban biztos, hogy az euróövezeti pénzügyi szektor Dow Jones Stoxx mutatója az utóbbi egy hónapban - a görög válság óta - 12,5 százalékot esett, míg a teljes euróövezeti piac állapotát tükröző Dow Jones STOXX Total Market Index 7 százalékkal csökkent. A legnagyobb vesztesek közé tartozik a német Commerzbank 15 százalékos részvényárfolyam-csökkenéssel és a francia BNP Paribas bankcsoport 14 százalékos visszaeséssel.

Elemzők szerint Németországban főként a tartományi bankokat, valamint a részben államosított Commerzbank AG-t és a teljes mértékben államosított Hypo Real Estate (HRE) jelzáloghitelezőt érinthetik érzékenyen a görögországi, vagy a PIGS-csoportban máshol felmerülő problémák.

A francia bankházak közül elsősorban azok kerülhetnek szembe nehézségekkel, amelyeknek van görögországi érdekeltségük. Ilyen például a Credit Agricole , amely az Emporiki bank tulajdonosa, és a Societe Generale csoport, amelyhez a Geniki bank tartozik - idézte elemzők véleményét a DowJones hírügynökség.