Nem adnak hiteleket a görög bankok

2010.02.18. 14:57
Görögországban most élik át az emberek, ami egy éve történt Magyarországon: a bankok nem adnak hitelt, emelkednek a havi részletek.

Likviditási problémákkal küzdenek a görög bankok. Mivel a görög válság kirobbanása óta jelentősen megnövekedtek az irányadó hozamfelárak, a görög bankok sokkal drágábban jutnak hozzá a működésükhöz szükséges forráshoz. Ráadásul a nagy bizonytalanság miatt az emberek megtakarítási kedve is jelentősen csökkent – olvasható a Ta Nea című napilapban.

A görög bankok a lehető legkisebbre csökkentették az új hitelek folyósítását, ráadásul meg is emelték a lakossági- és vállalkozási hitelek kamatait. Ezzel egyidőben a betéteseket is próbálják becsábítani azzal, hogy emeltek a betéti kamatokon is.

Nemcsak az új hitelek kamatait, hanem a meglévők költségeit is emelték a bankok. Egy példával élve egy 150 ezer eurós húsz évre felvett jelzáloghitel havi részlete tavaly nyáron még 832 euró volt, ma 924 euró, vagyis 92 euróval (nagyjából 25 ezer forinttal) többet kell fizetni havonta. Ráadásul a kamatemeléseknek még nincs vége, több bank is arra figyelmeztetett, hogy további drágulás várható.

A bankok szigorítottak is a hitelezésen, fogyasztói kölcsönöknél és hitelkártyáknál tízből hét esetben nem folyósítanak. Igaz a kereslet is csökkent a válság kirobbanása óta.