Leleplezték az adócsalókat, nő az önkéntesen adózó németek száma

2010.03.15. 11:42 Módosítva: 2010.03.15. 12:01
Megközelíti a tízezret azoknak a német állampolgároknak a száma, akik a január végén kirobbant adócsalási botrány nyomán önkéntesen bevallották adóhátralékaikat, illetve jelezték, hogy készek azt befizetni az államkasszába. Az önként bevallott adótartozások összege több száz millió euróra rúghat.

Hétfői sajtóértesülések szerint március közepéig a szövetségi, illetve a tartományi pénzügyminisztériumokba összesen 9547 ilyen bejelentés érkezett. Az illetékes hatóságok nem közölték, hogy a pótlólagos adóbefizetésekből mekkora összegre számítanak, egyes becslések szerint azonban több száz millió euróról lehet szó.

Az adócsalási botrány több mint másfél hónappal ezelőtt tört ki, amikor egy informátor - akinek személyazonosságát máig nem közölték - 2,5 millió euróért olyan DVD-t kínált fel az államnak megvásárlásra, amely 1500, svájci bankszámlával rendelkező állítólagos német adócsaló adatait tartalmazta. Az alsó-szászországi hatóságok megvizsgáltak jó néhány adatot, amelyek megerősítették az elkövetett adócsalást.

A cél szentesíti az eszközt

A német kormány – heves jogi, illetve politikai viták után – a DVD megvásárlása mellett döntött. Angela Merkel kancellár és pénzügyminisztere, Wolfgang Scha:uble elismerte ugyan, hogy jogsértően szerzett adatokról van szó, de úgy vélekedett: elsődleges az adócsalás elleni harc, és ebből kiindulva a cél szentesíti az eszközt.

Nagy a hallgatás azóta ugyanakkor arról, hogy az ügyletet mikor és hol bonyolították le – illetve egyáltalán lebonyolították-e –, mindenesetre az adóbefizetés terén mulasztásaikat önként bevalló és adóhátralékaikat utólagosan befizetni hajlandó személyek száma az elmúlt hetekben rohamosan növekedett.

Adózásbarát törvények

Németországban ugyanis olyan sajátos törvényi rendelet van érvényben, amely lehetővé teszi az adóhátralékok minden fajta büntetés nélküli, önkéntes kiegyenlítését mindaddig, amíg valakire hivatalosan nem bizonyítják rá az adócsalást. Attól kezdve azonban a vétkesnek pénz-, illetve börtönbüntetéssel kell számolnia.

Az első informátor példája egyébként ragadós volt, nem sokkal később ugyanis Baden-Württembergben és Bajorországban ugyancsak hasonló DVD-ket kínáltak a tartományi kormányoknak eladásra. Ezek sorsáról hivatalosan szintén semmit nem közöltek.