A kés még mindig ott van a görögök torkán

2010.03.30. 12:41 Módosítva: 2010.03.30. 13:08
Nem győzték meg a befektetőket a Görögországnak kidolgozott mentőcsomag részletei, a piacról csak nagyon drágán tudott hitelt felvenni tegnap a gondokkal küzdő ország. Az IMF készenlétben áll, a Magyarországon már ismert recepttel: várhatóan negyedéves célkitűzéseket kapnak a görögök, melyek teljesülését helyben is ellenőrzik a Valutalap szakértői.

Hiába tűnt úgy múlt héten az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója után, hogy Görögország fellélegezhet és komolyabb segítséget kaphat az EU-tól és az IMF-től, így pedig enyhülhet a piac felől rá nehezedő nyomás, a legújabb fejlemények azt mutatják, hogy továbbra is vért kell izzadniuk a helléneknek.

Mint ismert, az EU vezetőinek korábbi húzódozása ellenére olyan mentőcsomagot dolgoztak ki a súlyos finanszírozási gondokkal már hónapok óta küzdő Görögország megsegítésére, amelybe bevonják a Nemzetközi Valutaalapot is. Brüsszel azért ódzkodott az IMF-et bevonni a görög-ügy megoldásába, mert azzal nyilvánvalóvá vált az eurózóna gyengesége. Mégsem maradt más út, mint a Valutaalapot is bevonni a folyamatba. Elsősorban azért, mert az EU-nak nincs olyan, az IMF-nél bevett eljárása, amivel ellenőrzik a megsegített országokat.

A görögök tegnap tesztelték a piacot: államkötvényt bocsátottak ki. Az állampapír azonban borsos áron kelt el, 6 százalék körüli hozammal voltak csak hitelezni a piaci befektetők a helléneknek, ráadásul csupán ötmilliárd eurót tudtak így bevonni a görögök a piacról. Március elején 16 milliárd eurónyi forrást szereztek a piacról, vagyis a tegnapi drága kibocsátás jól mutatja, hogy a piac nem nyugodott meg, továbbra is úgy véli, nagyon kockázatos Görögországot finanszírozni.

Az IMF közbeavatkozása a jelek szerint egyre közelebb van. Ha pénzt kell adni a görögöknek, először az IMF nyújthat hitelt, és – mivel az uniós országok segítségnyújtását az adott országok parlamentjeinek is jóvá kell hagyniuk – csak utána segíthetnek kétoldalú megállapodások formájában az eurózóna-tagországok Görögországnak.

Ma megszólalt az IMF vezére, Strauss-Kahn, jelezve, hogy a Valutaalap készen áll a feladatra, és arra, hogy megszabja a segítségnyújtás feltételeit. Minden bizonnyal ugyanolyan negyedéves célokat, feladatokat kér majd számon a washingtoni székhelyű szervezet, és ugyanolyan delegáció vizsgálja majd a kritériumok be vagy be nem tartását, mint Magyarország esetében. (A görög-sztori elemzői szemmel, tanulságokkal itt olvasható.)