Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Radicova: Mások sem akartak Athénnek fizetni

2010.08.13. 13:01
A szlovák miniszterelnök szerint a pozsonyi kormány mellett más EU-tagállamok kormányai is fontolgatták, hogy nem járulnak hozzá a bajba jutott Görögország megsegítéséhez.

Mind az Európai Bizottság, mind a német kormány bosszúsan reagált arra, hogy a pozsonyi parlament szerdán elsöprő többséggel elutasította Szlovákia hozzájárulását a Görögország pénzügyi támogatását célzó uniós csomaghoz. Szlovákiára 816 millió euró jutott volna az összesen 80 milliárdos hitelkeretből.

Iveta Radicová miniszterelnök a Financial Times Deutschland (FTD) pénteki számában közölt nyilatkozatában kijelentette: bizonyos abban, hogy más EU-tagállamok képviselőinek a fejében is megfordult az elutasítás gondolata.

- Nálunk 1998 és 2002 között mélyreható reformokat hajtott végre a kormány, s ennek során senkitől nem kaptunk segítséget. Egyetlen centet sem kaptunk. Éppen ezért nem várható el a szlovákoktól, hogy segítsenek azokon, akik nem hajlandók maguk is tenni valamit a helyzet javítása érdekében - hangoztatta Radicová.

Mint a FTD megjegyezte, Szlovákia az Európai Unióhoz történt csatlakozása (2004) óta nettó felvevő a közös kasszából: évente több százmillió euróhoz jut. A pozsonyi kormány - a berlinivel együtt - azt szorgalmazza, hogy az uniós előírások közé vegyék fel az államok fizetésképtelenségének a lehetőségét. Berlin konkrét javaslatot kíván előterjeszteni e kérdésben.

Steffen Seibert német kormányszóvivő - aki a ZDF televíziótól érkezve szerdán kezdte meg munkáját új tisztségében - a szlovák magatartást kommentálva megjegyezte: az EU-ban mindenkinek tudnia kell, hogy egyszer ő maga is rászorulhat a többiek szolidaritására. A kérdés napirenden lesz Angela Merkel kancellár és Radicová augusztus 25-én esedékes berlini találkozóján - tette hozzá a szóvivő.