A Fitch leminősítette Portugáliát

2010.12.23. 19:11
Leminősítette az elsőrendű befektetői sávon belül Portugáliát csütörtökön a Fitch Ratings, amely szerint a portugál kormány és a bankrendszer finanszírozási környezete az eddigi adósosztályzatban figyelembe vettnél sokkal nehezebb.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtök esti londoni bejelentése szerint a hosszú futamidejű portugál külső és hazai államadósság besorolása az eddigi AA mínuszról egy fokozattal A pluszra, a rövid lejáratú állami kötelezettségek osztályzata F1 pluszról F1-re romlik.

A hosszú távú besorolások kilátása negatív, ez a további leminősítés lehetőségére utal.

Indoklásában a Fitch kiemelte, hogy jóllehet várhatóan teljesül a portugál kormány által az idei évre kitűzött 7,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél, ez azonban részben a hazai össztermék hozzávetőleg 1 százalékának megfelelő értékű egyszeri intézkedések eredménye lesz. Emiatt a 2011-re kitűzött strukturális szintű költségvetési kiigazítás - amelynek tervezett mértéke megközelíti a GDP 4 százalékát - „rendkívüli kihívás" lesz, különösen abban az esetben, ha a portugál gazdaság a Fitch várakozásának megfelelően jövőre recesszióba süllyed vissza.

A hitelminősítők egymás után jelentik be az euróövezeti tagállamokra vonatkozó negatív besorolási lépéseket.