Lesz melegfelvonulás Moszkvában

2011.04.26. 17:09

A moszkvai hatóságok engedélyezték, hogy a melegek és egyéb szexuális kisebbségek képviselői felvonulást rendezzenek a városban - közölte Nyikolaj Alekszejev, az orosz melegek mozgalmának vezéralakja kedden. A több éves kérelmezés ellenére első ízben csak most engedélyezett megmozdulást "Moszkvai melegparádé - a homoszexualitás a világkultúrában és a civilizációban" címmel rendezik meg, jelentette az MTI.

Tavaly már attrocitások nélkül ért véget a még illegális felvonulás, igaz, az esemény – valójában két felvonulás – nem volt jelentős: először Moszkva belvárosának elegáns sétálóutcáján, az Arbaton vonult végig körülbelül két tucat ember. Tíz perc demonstrálás után, meglátva az előttük felsorakozott rendőröket, a résztvevők szétoszlottak. Pár órával később a főváros északnyugati részén egy kisebb, külföldiekből álló csoport, amelyet Peter Tatchell brit melegaktivista vezetett, szivárványszínű zászlót bontott, és a "Homofóbok nélküli Oroszországot!", "Egyenlő jogokat kompromisszumok nélkül!" jelszavakat skandálta a Lenyingradszkij proszpekten vonulva.

000 Par3266685

A homofób nézeteit nyíltan is hangoztató, tavaly ősszel leváltott polgármester, Jurij Luzskov távozása után többen is abban reménykedtek, hogy enyhülhet a melegek elleni hatósági szigor, mely a korábbi években az engedély nélkül felvonuló aktívisták előállítását, illetve a felvonulókat érő szélsőséges támadások, verések eltűrését jelentette. Az év elején a kedélyeket még lehűtötte, az új polgármester, Szergej Szobjanyin egy interjúja: a kitekintő.hu idézte írás szerint a polgármester februárban azt mondta, nem változtat a moszkvai vezetés eddigi álláspontján. A szexuális kisebbségek továbbra sem tüntethetnek jogaikért

A múlt héten szentpétervári hatóságok nem engedélyezték, hogy a város egyik leghíresebb utcáján a Nyevszkij Proszpekten (Néva sugárúton) tartsanak melegfelvonulást – írta az oroszhírek.hu. A megmozdulás szervezői a melegek, leszbikusok és transzszexuálisok jogaiért, egyenlőségért szerettek volna fellépni. Az önkormányzat Szentpétervár egyik külső kerületét javasolta a rendezvény megtartására, de ezt a meleg jogi aktivisták nem fogadták el, azzal az indokkal, hogy a helyszín túl messze van a város központtól.