Adócsalókra lő a görög kormány

2011.05.02. 15:12

A görög kormány három éves tervvel állt elő az adóelkerülés csökkentésére, az intézkedésektől 11,8 milliárd euró többletbevételt remél 2013-tól. Az ország pénzügyminisztere, Jeórjiosz Papakonsztantinu hétfőn, sajtótájékoztatón jelentette be a csomagot. Papakonsztantinu úgy fogalmazott: "az adóelkerülés jelentős bűntény az országgal szemben és a társadalmi igazságtalanság egyik legsúlyosabb formája".

Az athéni kormányzat a már bevezetett és az elkövetkező időszakban ismertetendő intézkedésektől azt reméli, hogy csökkenhet az adóelkerülés és a korrupció, viszont nőhet az adóbeszedés hatékonysága.

A kormány - több nemzetközi felmérésre hivatkozva - arról tájékoztatott hétfőn, hogy a feketegazdaság mérete Görögországban elérheti a bruttó hazai termék 25-37 százalékát. Az ország GDP-je mintegy 230 milliárd eurót tesz ki, az adóelkerülés 15 milliárd eurós bevételkiesést jelent.

A pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón megismételte korábbi kijelentését, miszerint Görögország nem kívánja átstrukturálni adósságát és nem törekszik adóssága egy részének leírására.

A miniszter elmondta: a görög államadósság fenntarthatósága elsősorban azon múlik, hogy van-e elsődleges költségvetési többlet, másodsorban gazdasági növekedés ütemétől, harmadsorban pedig a kölcsönök költségeitől függ.

Egy évvel ezelőtt, 2010 májusában Görögország az Európai Unió és az IMF közös, 110 milliárd eurós mentőcsomagjával kerülte el az államcsődöt. A pénzügyi segítség folyósításának feltétele, hogy az athéni kormány jelentős strukturális reformokat és költségvetési kiadáscsökkentést hajtson végre. A görög kormánynak - a szerződésben vállalt kötelezettségeinek megfelelően - 2014-re a GDP 3 százaléka alá kell csökkentenie költségvetési hiányát a 2009. évi rekord 15,6 százalékról.