Aliz
6 °C
14 °C

Adócsalókra lő a görög kormány

2011.05.02. 15:12

A görög kormány három éves tervvel állt elő az adóelkerülés csökkentésére, az intézkedésektől 11,8 milliárd euró többletbevételt remél 2013-tól. Az ország pénzügyminisztere, Jeórjiosz Papakonsztantinu hétfőn, sajtótájékoztatón jelentette be a csomagot. Papakonsztantinu úgy fogalmazott: "az adóelkerülés jelentős bűntény az országgal szemben és a társadalmi igazságtalanság egyik legsúlyosabb formája".

Az athéni kormányzat a már bevezetett és az elkövetkező időszakban ismertetendő intézkedésektől azt reméli, hogy csökkenhet az adóelkerülés és a korrupció, viszont nőhet az adóbeszedés hatékonysága.

A kormány - több nemzetközi felmérésre hivatkozva - arról tájékoztatott hétfőn, hogy a feketegazdaság mérete Görögországban elérheti a bruttó hazai termék 25-37 százalékát. Az ország GDP-je mintegy 230 milliárd eurót tesz ki, az adóelkerülés 15 milliárd eurós bevételkiesést jelent.

A pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón megismételte korábbi kijelentését, miszerint Görögország nem kívánja átstrukturálni adósságát és nem törekszik adóssága egy részének leírására.

A miniszter elmondta: a görög államadósság fenntarthatósága elsősorban azon múlik, hogy van-e elsődleges költségvetési többlet, másodsorban gazdasági növekedés ütemétől, harmadsorban pedig a kölcsönök költségeitől függ.

Egy évvel ezelőtt, 2010 májusában Görögország az Európai Unió és az IMF közös, 110 milliárd eurós mentőcsomagjával kerülte el az államcsődöt. A pénzügyi segítség folyósításának feltétele, hogy az athéni kormány jelentős strukturális reformokat és költségvetési kiadáscsökkentést hajtson végre. A görög kormánynak - a szerződésben vállalt kötelezettségeinek megfelelően - 2014-re a GDP 3 százaléka alá kell csökkentenie költségvetési hiányát a 2009. évi rekord 15,6 százalékról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?