A Gazprom szemet vetett az E.On-ra

2011.06.07. 12:08

Oroszország leghatalmasabb konszernje szemet vetett a magyar érdekeltségekkel is rendelkező E.On német energiaóriásra, írja a Napi Online. Mivel Németország búcsút szándékozik mondani az atomenergiának, gázszükséglete erősen növekedni fog, ezért ajánlatos jó viszonyt ápolni a legfontosabb gázszállítóval.

Német lapok szerint a Gazprom részesedésszerzése az E.On-ban, vagy annak gázkereskedő leányában, a Ruhrgas-ban stabilizálná az együttműködést és megfizethető gázárakat hozna az egész országnak. A Ruhrgas a nyilatkozatok szerint az anyavállalatnál is fontosabb, mivel általa fontos lépést lehet tenni az ország gázelosztóhálózatának ellenőrzése felé.

A berlini politikusok egy része üdvözli a terveket, mások viszont hangsúlyozzák, hogy a részesedésszerzés határai ott vannak, ahol az E.On még nem veszíti el önállóságát. A szövetségi gazdasági minisztérium is óvatos: "ha a Gazprom szándékai konkretizálódnak, a versenyhivatal és a minisztérium nagyon alaposan megviszgálják majd a versenyjogi oldalt" - közölték.