Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Már tárgyalnak a nagyok, mentik az eurót

2011.07.21. 14:35
Kapcsolódók (25)
Szűkebb körű megbeszélésekkel kezdődött az euróövezeti országok vezetőinek csütörtöki találkozója, amelynek fő célja, hogy kidolgozzák a Görögországnak újabb pénzügyi támogatást nyújtó program fő elemeit.

Az értekezletet hivatalosan megnyitó munkaebéd előtt - helyszíni források szerint - a házigazda Herman Van Rompuy európai tanácsi elnök külön ült asztalhoz Angela Merkel német kancellárral, Nicolas Sarkozy francia elnökkel, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportját is elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfővel, valamint Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel.

Az eseményen jelen volt Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is.

000 DV1006108

Előző este Merkel és Sarkozy már megállapodott egy közös tervezetben. Ebben sajtóértesülések szerint egyebek között a magánbefektetők közreműködésének módozatairól, valamint a görög államadósság átütemezésének elutasításáról esik szó.

A nemzetközi pénzügyi piacokon - a legalábbis részleges fizetésképtelenség közeledésével gyanúsított - Görögország helyzetének tartósabb rendezése kulcsfontosságúnak tűnik ahhoz, hogy az euróövezeti országok iránti teljes bizalom visszatérjen.

Az EU-tagországok pénzügyminiszterei tíz nappal ezelőtt már kilátásba helyeztek néhány olyan intézkedést - köztük az uniós pénzügyi stabilitási mechanizmus rugalmasabbá tételét -, amelyek segíthetnek abban, hogy a válság más euróállamokra való átterjedésének veszélye távolabb kerüljön .

Juncker a mostani ülés előtti nyilatkozatában arról is beszélt, hogy Brüsszelben a görög problémára átfogóbb megoldásokat szeretnének, amelyekkel egyebek között elkerülhető lenne, hogy "kéthetente találkozzanak", és "új elemeket adjanak hozzá" a korábban elhatározottakhoz.

A csütörtöki euróövezeti csúcs - amelyet megelőzően több résztvevő bizakodónak mondta magát a megállapodással kapcsolatban - az előzetes tervek szerint a kora esti órákban ér véget.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft