Mély gödörbe zuhan a görög gazdaság

2011.08.19. 16:57

Az idén a vártnál nagyobb mértékben fog zsugorodni Görögország gazdasága - mondta az ország pénzügyminisztere egy rádióinterjúban pénteken.

Evangelosz Venizelosz szerint a hazai össztermék (GDP) várhatóan 4,5 százalékkal csökken az idén, míg korábban 3,8-3,9 százalékos visszaesést vártak. Mindamellett Venizelosz szerint nem készülnek újabb megszorításokra. "Ha az eddig megszavazott intézkedéseket végigvisszük, nem lesz szükség további megszorításokra" - mondta a pénzügyminiszter.

Eközben a görög kormány cáfolta azokat a hírügynökségi értesüléseket, amelyek szerint a görög GDP akár 5,2 százalékkal is csökkenhet az idén. A Dow Jones üzleti hírügynökségnek a költségvetés tervezésében részt vevő források elmondták, hogy a vártnál magasabb visszaesés az athéni kormányzat hiányát a tervezett 7,6 százalékról 8-8,5 százalék közé emelheti.

Venizelosz kitért a második mentőcsomagra is, amely szerinte október előtt nem áll össze, mivel minden kétoldalú megállapodást jóvá kell hagyniuk az érintett országok parlamentjeinek. A Finnországgal a pénzügyi biztosítékról kötött megállapodásról elmondta, hogy arról elvi döntés még a július 21-i euróövezeti csúcstalálkozón született.

Finnország példáját követve Ausztria, Hollandia, Szlovénia és Szlovákia is pénzügyi biztosítékot kérne Görögországtól. Athén ugyanakkor jelezte: nem tárgyalnak más euróövezeti országokkal a finnhez hasonló megoldásról.

Finnország és Görögország a héten arról állapodott meg, hogy Görögország 500 millió eurót helyez el egy letéti számlára, az összeget Finnország a legjobb osztályzatú államkötvényekbe fekteti 25 évig. A tőke és az ennyi idő alatt felhalmozott kamat összege megfelel a görög hitelcsomaghoz való hozzájárulás összegének, azaz 1,6-1,8 milliárd eurónak.