A frankhiteleinktől retteg a Raiffeisen

2011.08.26. 08:01
Korlátozott marad az euróövezeti adósságválság hatása Kelet- és Közép-Európában - vélekedett Herbert Stepic a Raiffeisen Bank International (RBI) vezérigazgatója. Különösen a magyar frankhitelek jelentenek problémát a banknak - mondta az APA osztrák hírügynökség csütörtöki tudósítása szerint.

Az egyes euróövezeti országokat sújtó államadósság-válság hatása az RBI első számú piacán, Közép- és Kelet-Európában korlátozott marad - mondta a bank első félévi eredményének ismertetésekor. Egyebek között utalt arra, hogy az euróövezet exportjának mindössze 3,3 százaléka irányul a térségbe, s hogy a külkereskedelmi mérleg 2008 óta jelentősen javult ezekben az országokban.

Rámutatott ugyanakkor a délkelet-európai országok és az adósságválságban érintett Olaszország kereskedelmi kapcsolataira és a svájcifrank-hitelek problémájára Magyarországon, Lengyelországon és Romániában. Ez "fenyegetést jelenthet" - fogalmazott. A frankhitelek összege 3,5 milliárd euróra tehető, ez az összes hitelállomány 4,3 százaléka.

"Igazi problémát Magyarország jelent" a Raiffeisen és a piac számára - mondta Stepic a sajtótájékoztatón a hírügynökség tudósítása szerint. Lengyelországban és Romániában például szigorúbbak voltak a hitelezési feltételek, s ez kevesebb törlesztési elmaradáshoz vezetett.

Két országban volt veszteséges a Raiffeisen-leányvállalat 2011 első félévében, Szlovéniában és Magyarországon. Kérdésre válaszolva a bankvezető kifejtette, a szlovén veszteség a piac kis mérete miatt nem számottevő, Magyarország ezzel szemben "tartósan a legproblémásabb" a Raiffeisen számára azok közül az országok közül, ahol jelen van. Ebben belső okok és az általános piaci helyzet egyaránt szerepet játszanak Stepic szerint. A belső - szervezeti, kockázatelemzési - okokat a Raiffeisen megpróbálja maga orvosolni. A gazdasági helyzetet illetően a kormány igyekezete ellenére a javulás hosszú távon olyan strukturális reformoktól függ, amelyeknek még nem érezhető a hatásuk. Hozzátette: hasonló helyzettel néznek szembe a vetélytársak is.

"A Raiffeisen magyar leányvállalatának piaci részesedése - a jelzálog-hitelek területén is - messzemenőleg megfelel a bankszektor egészéhez viszonyított mérlegfőösszegének" - fogalmazott Peter Klopf Raiffeisen-szóvivő arra a kérdésre, hogy mit jelenthet a frankhiteleket érintő probléma a magyar leányvállalat számára.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy az RI első féléves üzemi eredményét az osztrák és a magyar bankadó, valamint jövedelem-kiigazítások csökkentették. A két országban a bankadó mértéke összesen 68 millió euró volt. A céltartalékok csökkenése ezzel szemben javította az eredményt.

Az RBI csütörtökön 345 millió eurós konszolidált adózott eredményt jelentett kisebbségi részesedések nélkül a második negyedévről. Ez meghaladta az eső negyedévi 270 millió eurót, és az egy évvel korábbi 138 millió eurót, továbbá jóval nagyobb a szakértők által várt 273 millió eurónál.

Az ORF tudósítása szerint Stepic elmondta azt is, hogy az RBI tőkeemelést fontolgat. Erre a következő 12 hónapon belül kerülhet sor. A feltőkésítés mértékéről és időpontjáról nem közölt részleteket. Jelezte, ez a gazdasági helyzet és a tőzsdei árfolyamok alakulásától függ. A lépés részben a Bázel III. előírások teljesítését szolgálná.