Veszélyes tartomány határán mozog az államadósság

2011.08.31. 07:50

Ha egy adott országban az államadósság eléri a nemzeti össztermék (GDP) 80-100 százalékát, akkor az már kifejezetten akadályozza gazdaság növekedését - állapították meg minap megjelent elemzésükben a bázeli Nemzetközi Fizetések Bankjának közgazdászai 18 fejlett ország elmúlt 30 éves tapasztalatai alapján a Portfolio.hu beszámolója szerint.

Az adósság kétélű fegyver: bölcsen és mérsékelt módon felhasználva egyértelműen javítja a jólétet, ha azonban meggondolatlanul és túlzott mértékben támaszkodnak rá a kormányok, akkor az katasztrófát okozhat. A háztartások és vállalatok számára a túlzott eladósodás végső soron csődhöz és pénzügyi összeomláshoz vezet. Egy ország számára pedig azzal a következménnyel jár, hogy nem tudja biztosítani az állampolgárainak járó alapvető szolgáltatásokat - magyarázzák a közgazdászok az eladósodottság jelenségét.

A BIS szakértőinek számításai szerint a háztartások, (nem-pénzügyi) vállalatok és államok adóssága az 1980-ban megfigyelt 165 százalékos GDP-arányos értékről 310 százalékra emelkedett napjainkra. Vagyis az elmúlt 30 évben évente 5 százalékponttal növekedett az eladósodottság.

A történelem bebizonyította, hogy a hitelfelvétel kiszolgáltatottságot okoz. Az adósság egy bizonyos szint felett már gyakrabban jár súlyos válságokkal. De hol van ez a pont? - teszi fel a kérdést a három közgazdász, Stephen G Cecchetti, M S Mohanty és Fabrizio Zampolli.

A 18 OECD-állam, 1980-tól 2010-ig tartó időszakának adatait vizsgáló kutatásunk eredménye erősíti azt a nézetet, miszerint az adósság egy adott szint felett árt a növekedésnek. Az államadósság esetében ez a sáv 80 és 100 százalék között található. Az erőteljesen eladósodott kormányok számára tehát egyértelmű az üzenet: nemcsak az államadósság stabilizálására kell törekedjenek, hanem arra is, hogy olyan alacsony szintre csökkentsék az eladósodottságot, amely már nem gátolja a gazdasági növekedést - fogalmaznak a szakemberek, akik szerint ajánlatos távol maradni a kritikus sávtól, nehogy egy rendkívüli esemény következtében látványosan megugorjon az adósságráta.

Emlékezetes, Orbán Viktor pár hónappal ezelőtt a 80 százalék körül álló magyar adósságrátánaküzent hadat. Az adósságcsökkentés első fordulója két hónappal ezelőtt zajlott le a nyugdíjvagyon terhére, így a legutolsó adatok szerint 76 százalék környékén áll a magyar GDP-arányos államadósság. A kormányfő akkor azt is jelezte, hogy ősszel újabb lépések jöhetnek.