Bankot kellett menteniük a görögöknek

2011.10.10. 08:34

A görög központi bank aktiválta bankmentő alapját a kis pénzintézet Proton Bank kimentése érdekében, a bank ellen vizsgálat folyik a pénzmosás elleni törvények megsértése miatt - tájékoztatott hétfő reggel a görög jegybank.

A szervezet közlése szerint egy "jó bankot" hoztak létre, amelybe a Proton teljes betétállományát, illetve "egészséges eszközeit" helyezték. Ezt a nemrég létrehozott görögországi Pénzügyi Stabilitási Alap (FSF) támogatja - írják.

Az FSF-et Görögország és nemzetközi hitelezői hozták létre annak érdekében, hogy tőkéhez juttassák az olyan bankokat, amelyek nem férnek hozzá piaci forrásokhoz. A Proton Bank a lépéssel az FSF tulajdonába kerül.

A jegybank közleményében úgy fogalmaz: "a pénzügyminisztérium a központi bank javaslatára  alkalmazta a Proton Bankra a pénzintézetek helyreállítására nemrég elfogadott törvényt". Hangsúlyozzák: a "jó bank" megfelelő, a szabályozók által előírtaknál jóval kedvezőbb tőkemutatókkal rendelkezik, és a görög jegybankon keresztül hozzáfér az Eurórendszer likviditási mechanizmusaihoz.

A szervezet arról tájékoztatott, hogy a régi Proton Bank jogosultságait megvonták, eszközeit felszámolják. "Az új bank már nem érintett a hiányosságok által, pénzügyileg stabil és folytatja tevékenységét" - fogalmaz a görög jegybank.