Lehel
17 °C
27 °C

Újabb brit fogadás az euró ellen

2011.12.01. 23:01
Miután a követségek már megkapták az utasítást, készüljenek az eurózóna szétesése esetén várható pánikban a brit polgárok támogatására, a Bank of England is jelezte, vészforgatókönyveket készít a rendkívül súlyosnak és fenyegetőnek tartott helyzetre.

Az euróövezet felbomlására is készít "vészterveket" a Bank of England - közölte csütörtökön a brit jegybank szerepét betöltő pénzintézet kormányzója. Sir Mervyn King, aki a bank félévente esedékes pénzügyi stabilitási jelentését ismertette Londonban a sajtóval, kijelentette: a Bank of England "rendkívül súlyosnak és fenyegetőnek" tartja az euróövezeti adósságválság nyomán kialakult helyzetet, és felszólítja a brit bankokat arra, hogy tőkehelyzetük megerősítésével készüljenek fel e fenyegetések elhárítására. A jegybank 63 oldalas pénzügyi stabilitási jelentése szerint jelenleg az euróövezeti válság a legnagyobb veszély a brit bankrendszerre.

Sir Mervyn nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni a jegybankban készülő vésztervek pontos mibenlétéről, csak annyit mondott, hogy "a jövő sokféleképpen alakulhat ... még az is lehet, hogy (az euróövezet) nem bomlik fel, de előfordulhat, hogy különböző formákban létezik majd tovább". A válság tüneti kezelése - mint például a bankoknak vagy a szuverén adósoknak nyújtott likviditáspótlás - az alapvető okok megszüntetése nélkül csak rövid távon enyhítheti a helyzetet. King hozzátette, hogy az euróövezeti válság egyébként sem likviditási, hanem fizetőképességi válság, és ebből csak az érintett kormányok találhatnak kiutat.

Nem ez az első jelzés, hogy London egyre komolyabban készül az eurózóna teljes vagy részleges felbomlására. Miközben több elemzőház is komolyan számol már a lehetőséggel, kétszámjegyű valószínűséget adva neki, kormányzati szinten is elkezdődött a felkészülés.

Az eurózónában található brit nagykövetségek utasítást kaptak a londoni külügyminisztériumtól, hogy készítesenek terveket az ott élő britek átsegítésére az euró összeomlásán és az ezt kísérő tüntetési hullámokon - írta múlt vasárnap a Telegraph. Az Indexen is idézett cikk szerint a  diplomatáknak arra is fel kell készíteniük az eurózónában lakó több tízezer brit állampolgárt, hogy egy esetleges pénzügyi összeomlás elérhetetlenné teheti a bankszámláikat, így könnyen készpénz nélkül maradhatnak.