Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

A víz felett tartják Görögországot

2012.05.10. 07:37 Módosítva: 2012.05.10. 07:40

A víz felett tartják az euróövezet kormányai Görögországot: szerdán megállapodtak abban, hogy az ideiglenes euróövezeti mentőalapból (EFSF) folyósítják Athénnak az esedékes 5,2 milliárd eurót, de csak részletekben.

A mentőalap, azaz az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kormányzótanácsa úgy döntött, hogy csütörtökön átutalnak 4,2 milliárd eurót az adósságszolgálat teljesítésére fenntartott görög számlára. A fennmaradó egymilliárd euró folyósításának üteméről az eurózóna pénzügyminiszteri tanácsa a jövő héten hétfőn dönt majd.

A nemrég 700 milliárd euróra növelt kapacitású pénzügyi mentőalap azzal indokolta a döntést, hogy Görögországnak nincs szüksége júniusig a fennmaradó egymilliárd euróra, amelyet majd a finanszírozási igények függvényében folyósítanak.

Athénnak mintegy 450 millió euró értékben kell törlesztenie hétfőtől olyan lejáró kötvényeket, amelyek tulajdonosai nem voltak hajlandóak csatlakozni a görög államadósság restrukturálására kidolgozott és márciusban elfogadott programhoz. Emellett május 18-ig mintegy 3,3 milliárd eurót kell visszafizetniük a görögöknek az Európai Központi Banknak.

Az Európai Bizottság előbb azt állította, hogy a politikai bizonytalanságok dacára átutalják Görögországnak a következő, 5,2 milliárdos részletet. Ám a vasárnapi görög parlamenti választások eredményeiből következő bizonytalanságok, a politikai patthelyzet miatt a hitelminősítők által legjobb adósként számon tartott, tripla A besorolású országok garanciákat kértek.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati forrás úgy fogalmazott, hogy szóba sem jött az 5,2 milliárd euró befagyasztása, mivel "mindenki tisztában van azzal, hogy nem folyósítani olyan lenne, mintha lábon lőnénk magukat, mivel ez a pénz a hitelezők, azaz a mi javunkat szolgálja".

Szerdán délután a Wall Street Journal információja alapján elterjedt: az eurózóna vezető döntéshozói azt mérlegeik, hogy görög belpolitikai bizonytalanságra tekintettel elhalasztják a csütörtökön esedékes 5,2 milliárd eurós nemzetközi hitelrészlet kiutalását a dél-európai államnak.