Soros: Németország gyűlölt hatalommá válik

2012.06.27. 08:20

Soros György milliárdos befektetési szakember borúlátó a hét végi EU-csúcs eredményességét illetően. A német Spiegel magazin online kiadásának adott interjúban aggályának adott hangot, hogy Németország "gyűlölt imperialista hatalommá" válik, mert "tragikus történelmi hibát" vétett az euróövezeti válság kezelésében.

Soros György szerint az euróövezeti adósságszolgálati válságot az a "rövidlátó" német magatartás súlyosbította, hogy mindig csak az éppen elengedhetetlenül szükséges minimumot voltak hajlandóak megtenni a rendezés érdekében.

Ennek végeredménye egy olyan Európa kialakulása lehet, ami imperialista hatalomnak tekinti Németországot és nem követendő példának. "Németország gyűlölet tárgyává válik, és ellenállás alakul ki vele szemben, mivel elnyomó hatalomnak tekintik" - fogalmazott Soros György.

Nem akarnak Marshall-tervet

Az Európában kialakult helyzetet a második világháború után az Egyesült Államok és Németország közötti viszonyhoz hasonlította. Az Egyesült Államokban akkoriban a Marshall-tervvel "jóakaratú imperialista" hatalomként sikerült bevésnie magát a köztudatba, amivel végső soron a saját javát is szolgálta. Németország ezzel szemben a jelenlegi helyzetben nem hajlandó egy Marshall-tervhez hasonló konstrukcióban szerepet vállalni.

Történelmi hiba

"Tragikus történelmi hiba, hogy Németország nem ismerte fel ezt a lehetőséget" - fogalmaz Soros György a Spiegel magazin online kiadásában megjelent interjúban.

Soros György hétfőn a Bloomberg hírügynökségnek Londonban adott interjúban kritizálta Angela Merkel politikáját, kifogásolva, hogy a német kancellár kitart azon követelése mellett, hogy az eladósodott országoknak a segélycsomag ellenében költségvetési megszorításokat kell végrehajtaniuk. Szerinte a kancellár csak ront a helyzeten, mivel a törlesztéshez az érintett országoknak növekedésre lenne szükségük, nem pedig megszorításokra.