Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Elszálltak az élelmiszerárak júliusban

2012.09.03. 07:27

Az Egyesült Államokat, valamint Európa és Közép-Ázsia egy részét sújtó szárazság miatt tíz százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak júliusban. A legfontosabb gabonák piacán pedig ennél is nagyobb fokú, történelmi mértékű drágulás figyelhető meg − írja a Világbank jelentése nyomán a Napi Gazdaság.

A kukorica és a búza ára egy hónap alatt 25 százalékkal, a szójabab 17 százalékkal, a rizs négy százalékkal emelkedett, ami komoly gondokat okozhat a legszegényebb országok lakosságának élelmiszer-ellátásában. A fekete-afrikai Mozambikban például az elmúlt negyedévben 113 százalékkal szállt el a kukorica ára.

A Világbank Food Price Indexe, amely a nemzetközi szinten forgalmazott termékek árának változását követi, hat százalékkal volt magasabban, mint tavaly júliusban és egy százalékkal haladta meg 2011 februárjában elért korábbi csúcsát. A Világbank nem számít ugyan a 2008-ashoz hasonló éhséglázadásokra, de enélkül is számos kockázatot lát.

A kormányok pánikban cselekedve korlátozhatják az élelmiszer-kereskedelmet, a déli félteke termése is rosszul alakulhat, megugorhatnak az energiaárak. Ráadásul újabb természeti jelenségek, például a Csendes-óceán térségében kialakuló El Niño okozhatnak időjárási zavarokat.

Az aszály hatásai a mezőgazdaságban érdekeltek szerint a hazai élelmiszerárakban is hamarosan megjelennek majd. A búzatermés kisebb mértékű visszaesése mellett az igazi nagy baj nálunk a kukoricával lehet, mint arról az Index korábban beszámolt, a tavalyi terméshozamnak csak mintegy fele várható idén. A termeléskiesés árfelhajtó hatású, így az állattartók költségei becslések szerint 20-25 százalékkal is nőhetnek. A teljes agráriumot több százmilliárd forintos kár sújthatta.