Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megoldódik az áfavita az Európai Unióban

2006.01.30. 08:36
Brüsszel hétfőn megkezdheti az eljárást kilenc tagállam ellen, ezért azok várhatóan inkább beadják a derekukat a kedvezményes áfakulcsokról kialakult vitában, írta a Napi Gazdaság.
Ciprus után Prága és a jelek szerint Varsó is beadja derekát a kedvezményes áfakulcsokról az EU-tagországok között kialakult vitában, és elfogadja a múlt héten kialkudott kompromisszumot. Ennek értelmében 2010-ig érvényben marad a nagy élőmunka-igényű szektorokban eddig kilenc ország által alkalmazott alacsonyabb áfakulcs, sőt, a jövőben a kedvezménnyel élhetnek az új tagállamok is, amennyiben az Európai Bizottságnál március 31-ig jelzik szándékukat.

Az EU-pénzügyminiszterek által kötött megállapodást a három ország blokkolta, mert állandósítani kívánták a csatlakozási tárgyalásokon kiharcolt átmeneti áfaderogációjukat, amit viszont a régiek elutasítottak. A hét végén előbb Ciprus, majd Csehország is jelezte, hogy meghajol a többségi akarat előtt és valószínű, bár még megerősítésre vár, hogy Varsó is beadja a derekát.

Ellenkező esetben Brüsszel hétfőn megkezdheti az eljárást a kilenc tagállam ellen, Kovács László adópolitikai biztos ugyanis máig adott haladékot a tavaly év végén lejárt rendszer meghosszabbítására. Bohuslav Sobotka cseh pénzügyminiszter egyébként ma ismerteti, milyen megoldást talált a kormány arra, hogy 2008-tól ne dráguljon a lakásépítés annak ellenére, hogy megszűnik az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs.

Dominique de Villepin francia miniszterelnök Salzburgban a hétvégén éppen az áfavitával illusztrálta, hogy a bővítés akadályozza az EU működőképességét, és a hármakat tette felelőssé a több száz ezer munkavállalót érintő kudarcért. De Villepin elfeledkezni látszik arról a tényről, hogy a rendszer meghosszabbításának legnagyobb kerékkötője évek óta Németország volt.