Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Áfát emelnének a német konzervatívok

2005.07.12. 12:50
Kormányra kerülésük esetén az áfa 16-ról 18 százalékra emeléséből fedezné reformjait a német CDU/CSU pártszövetség. A jelenlegi kormány szociáldemokrata pénzügyminisztere, Hans Eichel szerint ennek felvetése játék a tűzzel.
Nem fogadja nagy lelkesedés Németországban az őszi választásokon győzelemre esélyes ellenzéki uniópártok (CDU/CSU) forgalmiadó-emelési tervét. A lehetséges koalíciós partner szabad demokraták (FDP) kedden megerősítették határozottan elutasító álláspontjukat.

Guido Westerwelle FDP-elnök és a párt más vezetői nyilatkozataikban úgy vélték, hogy a bérköltségek CDU/CSU tervezte csökkentését nem szükséges áfa-emeléssel ellentételezni. Ez ráadásul növelné a lakosság terheit és visszafogná a fogyasztást.

Ehelyett átfogó, a kedvezményeket és támogatásokat megszüntető, s az adózást egyszerűsítő reformra lenne szükség, vélekedtek, hozzátéve, hogy ehhez a jelek szerint nincs elég bátorsága az uniópártoknak.

Hermann Otto Solms, az FDP pénzügyi szóvivője kedden arra figyelmeztetett: az unió abból indul ki, hogy abszolút többséget szerez az őszi választásokon. "Ez azonban nem állja meg a helyét", a CDU/CSU-nak koalíciós partnerre lesz szüksége.

Ha az unió "folytatni akarja azt a téves politikát, amelyet eddig a vörös-zöld koalíció folytatott, akkor egy nagykoalíció létrehozására kell törekednie. Ha viszont a gazdasági ésszerűség politikáját akarja követni, akkor a szabad demokraták társaságát kell keresnie" - fejtette ki Solms.

Angela Merkel kereszténydemokrata pártelnök, kancellárjelölt az RTL televízió egy hétfő éjjeli műsorában az FDP bírálatai ellenére meggyőződését fejezte ki, hogy az elképzelést keresztül tudják vinni az FDP-vel folytatandó esetleges koalíciós tárgyalásokon.

A CDU/CSU hétfőn ismertette választási programját, amelynek egyik kulcseleme az Európában legalacsonyabb német általános forgalmi adó 16-ról 18 százalékra való emelése. Kormányra kerülésük esetén ennek bevételeiből fedeznék reformjaikat, mindenekelőtt a munkanélküliek biztosítását célzó bérjárulék 6,5 százalékról 4,5-re való csökkentését, amivel a munkaerőpiacot szeretnék megélénkíteni.

Az elképzelés Hans Eichel, a szociáldemokrata-zöld kormány pénzügyminisztere szerint "tűzveszélyes", csak tovább fékezné az amúgy is gyenge teljesítményt mutató német gazdaságot. Ami Merkel többi reformígéretét illeti, azok Eichel szerint társadalmilag igazságtalanok, és legalább 40 milliárd eurós lyukat vágnának az államháztartáson, veszélybe sodorva egyúttal a tapasztalható kedvező konjukturális fejleményeket.

Számos vállalkozói szövetség aggodalmát fejezte ki a belső fogyasztás várható további csökkenése miatt, szakszervezeti vezetők pedig élesen bírálták a bértárgyalásokhoz kötődő jogok tervezett megkurtítását.

Néhány nagy német gazdaságkutató intézet - az Allianz, az Ifo és a IdW - vezető szakemberei visszafogottan reagáltak, láthatóan nagy kockázatokat rejtőnek, félszívvel kidolgozottnak, csak hosszú távon megvalósíthatónak, még további kidolgozásra szorulónak nevezve a programot.

Mások, így a DIW vagy a hamburgi Világgazdasági Archívum (WWA) elnöke nem gondolják, hogy az áfa-emelés feltétlenül áremelést és fogyasztáscsökkenést eredményezne. A Commerzbank vezető közgazdásza, Ulrich Ramm egyenesen úgy vélte, a CDU/CSU programja lendületet adhat az országnak.

"Az emberek észrevehetik, hogy végre megmozdul valami, s ez végre lendületbe hozhatja a vállalati beruházásokat és a munkaerőpiacot" - mondta.